Istanbul: Rok za neregistrirane Sirijce produžen za dva mjeseca

Turska je od početka rata u Siriji prihvatila više od 3 i pol miliona izbjeglica, a u Istanbulu se nalazi njih više od pola miliona (Reuters)

Turska je za dva mjeseca produžila rok neregistrovanim sirijskim izbjeglicama u Istanbulu da napuste najveći grad u zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Soylu rekao je u intervjuu za televiziju Haberturk da je rok produžen do 30. oktobra.

Objava je došla istog dana kada je isticao prvobitni rok izdat za Sirijce u Istanbulu kojim se tražilo da se vrate u provincije u kojima su prvobitno registrovani prilikom ulaska u zemlju.

Soylu je dodao da će Sirijsci koji studiraju ili rade u Iastanbulu biti izuzeti od odredbe.

Istanbul insistira na tome da ne može prihvatiti više sirijskih izbjeglica i zahtijeva da se vrate u druge dijelove zemlje ili suoče sa deportacijom.

Milion izbjeglica u Istanbulu

Ranije su turske vlasti za izbjeglice iz Sirije, koje žive i rade u Istanbulu, a nisu prijavljene u tom gradu, postavile rok do 20. augusta da se vrate u turske pokrajine u kojima su registrirane.

Oni neregistrirani, bit će izmješteni u kampove u blizini tursko-sirijske granice.

Turska je od početka rata u Siriji prihvatila više od tri i pol miliona izbjeglica, a u Istanbulu se nalazi njih više od pola miliona.

Ali, prema reporteru Al Jazeere, stacioniranom u Istanbulu, Sinemu Koseogluu više od milion Sirijaca živi u najvećem turskom gradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije