Istanbul pretvara slavnu kasarnu u biblioteku

Kad bude završena, biblioteka Rami će imati sedam miliona knjiga (EPA)

Restauracijom vojarne Rami u Istanbulu planira se napraviti najveća knjižnica u Turskoj, a za taj projekt vlasti će osigurati 37 milijuna eura, javlja Anadolija.

Projekt restauracije vodi Ministarstvo kulture i turizma Turske, a planirano je da korisnici imaju na raspolaganju najmanje sedam milijuna knjiga.

Vojarna Rami, koja se prostire na 220.000 četvornih metara površine, trebala bi postati jedna od najatraktivnijih točaka u kulturnom i umjetničkom prostoru Istanbula.

Izgrađena nakon 1780. godine

“Osim sedam milijuna knjiga koje će biti ponuđene korisnicima, tu će održavati i drugi kulturni, društveni i umjetnički događaji”, najavio je Coskun Yilmaz, direktor Uprave za kulturu i turizam u Istanbulu.

U sklopu knjižnice bit će mjesta i za kolekcionare, kao i atelje koji će pričati priču o knjigama, točnije gdje će se moći vidjeti cijeli proces od izrade papira, pisanja, vezivanja – cijeli nastanak knjige, rekao je Yilmaz.

Vojarna je izgrađena nakon 1780. godine i važi za jednu od najvažnijih građevina u vojnoj povijesti Turske.

Sjedišta sultana Mahmuta II

“Ovo mjesto je jedno od važnijih djela vojne arhitekture. Jedno je i od vojnih sjedišta sultana Mahmuta II”, rekao je Yilmaz.  

Radi se na tome, kako je kazao, da radovi budu završeni u što kraćem roku.

“Početkom 2020. godine knjižnica će biti na usluzi građanima”, najavio je Yilmaz.

Izvor: Agencije