Ispovijest američkog vojnika o mučenjima zatočenika: Nismo naučili lekciju iz Abu Ghraiba

Na jednoj od fotografija vidi se čovjek s kukuljicom kako stoji na kutiji i drži žice za provođenje električne struje (EPA)

Gina Haspel na dobrom je putu da dobije potvrdu imenovanja za novu direktoricu Centralne obavještajne agencije (CIA) nakon što je odbacila taktike mučenja korištene u prošlosti. No, ožiljci od jednog od najmračnijih poglavlja Amerike, zlostavljanja Iračana u zatvoru Abu Ghraib, još su prisutni, kako govori jedan od zlostavljanih ljudi.

Veliki čovjek, gotovo kao medvjed, Jeremy Sivits savija ramena kad ide kroz Martinsburg u Pennsylvaniji, u pokušaju da izgleda što manje, piše BBC. Drži ruke u džepovima dok priča s novinarom, na mjestu gdje ga niko neće čuti kako priča o okrutnostima iz prošlosti.

Skandal “Abu Ghraib” izbio je 28. aprila 2004. kad je CBS News objavio fotografije njega i drugih vojnika iz tog zatvora. Na fotografijama se vide nagi zatvorenici naslagani kao piramida, primorani na glumljenje seksualnih činova i u drugim ponižavajućim pozama.

Na jednom snimku vidi se vojnikinja Lynndie England kako drži jednog zatvorenika na povocu.

Na drugom se vidi čovjek s kukuljicom kako stoji na kutiji i drži žice za provođenje električne struje.

Nevini zatvorenici

Sivits je osuđen na godinu zatvora zbog zanemarivanja dužnosti, po optužbama koje se odnose na snimanje fotografija i zbog neuspjeha u zaustavljaju zlostavljanja zatvorenika. Priča da je iz tog skandala naučio lekcije o poniznosti, saosjećanju i činjenju pravih stvari i da te lekcije treba naučiti cijela američka nacija.

Poput mnogih koji su radili u Abu Ghraibu i bili dio skandala, Sivits dolazi iz ruralnog dijela države koji nudi malo šansi mladim ljudima. Odrastao je u mjestu Hyndman, koje se nalazi u “dolini ničega”, kako navodi jedan od stanovnika Robert Clites (69).

U srednjoj školi bio je poznat po lijepom ponašanju i želji da pomaže. Clites dodaje da je bio prijatno dijete i svima na usluzi.

Sivits (38) navodi da se s 18 godina uključio u vojsku. Tada je postao član 800. brigade vojne policije, a u Irak je razmješten 2003. godine. Nedugo po dolasku prebačen je da radi u Abu Ghraib, zatvor u Bagdadu, gdje je radio kao mehaničar i vozač.

Tada je u zatvoru bilo približno 2.000 iračkih muškaraca, žena i djece. Mnogi od njih bili su nevini i nisu ništa znali o pobunama – samo su ih pokupili u racijama. Dotad je SAD odobrio korištenje nasilnih metoda ispitivanja na lokacijama pod kontrolom SAD-a.

U Abu Ghraibu su ljudi tučeni, nekad i nasmrt. Na jednoj fotografiji vidi se tijelo zatvorenika Manadela al-Jamadija, koga je tu držala CIA. Tijelo mu je bilo umotano u plastiku.

Hrpa nagih zatvorenika

Sivits govori da je jedne noći u novembru 2003. pomogao čuvaru koga je znao kao “Freddieja” – Ivan Frederick – da provede zatvorenike u Odjel 1A, dio zatvora za opasne zatvorenike. Kad su stigli, vidio je nage zatvorenike kako leže na hodniku, jedan preko drugoga. Charles Graner, Lynndie England i drugi vojnici stajali su okolo i smijali se. Frederick i Sivits stavili su svoje ljude na hrpu.

“Sada svi govore: ‘Zašto nisi uradio ovo?’ ili ‘Zašto si uradio ono?’ Stvari se samo događaju, izgubite pojam o vremenu i kao da ste u velikoj vremenskoj crvotočini”, govori Sivits.

U tom metežu vidio je kako su vojne lisice prejako svezane jednom zatvoreniku, kome su ruke otekle i poprimile ljubičastu boju. Sivits je rekao Graneru da bi zatvorenik mogao ostati bez ruku, a onda je Graner olabavio lisice.

Potom je Sivitsu dao kameru i kleknuo pored čovjeka s kukuljicom u narančastom odijelu i nježno povukao zatvorenikovu glavu jednom rukom, a drugu sklopio u šaku. Tražio je da ga fotografiše, a kad je Sivits to uradio, Graner je udario zatvorenika.

“Ne znam zašto je to uradio, to je jedina fotografija koju sam napravio.”

Kad su se fotografije iz Abu Ghraiba pojavile u javnosti sljedećeg proljeća, predsjednik George Bush mlađi rekao je da će se obaviti istraga, a odgovorni će biti kažnjeni. Sivits i deset drugih vojnika kažnjeni su, Graner je dobio deset, Frederick osam, a England tri godine zatvora.

Kad se dogodio skandal, Amerikanci na terenu bili su demoralisani, navode oni koji su se borili.

“Svima govorim da sam se promijenio, da sam skroz druga osoba. Ono što se događalo u zatvoru užasna je stvar, ali su ljudi, mislim, iz toga veoma malo naučili”, govori bivši vojnik.

Crna lokacija

Tokom kampanje 2016. godine Donald Trump rekao je da će vratiti neke tehnike ispitivanja ako bude izabran za predsjednika. To je promijenio kad je postao čelnik i naveo da se složio s ministrom odbrane Jamesom Mattisom, koji smatra da je mučenje loša ideja.

No, novi savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton ranije je rekao da Amerikanci trebaju imati na raspolaganju cijeli dijapazon ispitivačkih metoda i da je otvoren za mogućnost korištenja “waterboardinga” (simulacije utapanja) kako bi od nekoga dobio informaciju.

Haspel, koju je Trump nominovao za direktoricu CIA-e, jedno vrijeme nadgledala je “crnu lokaciju” (nepriznato mjesto CIA-e gdje se drže i ispituju zatvorenici). Borci za ljudska prava navode da ona nije podesna za navedenu funkciju zbog učešća u programu nasilnog ispitivanja u vrijeme Busha.

“U ova veoma opasna vremena moramo imati najkvalifikovaniju osobu, ženu, koju demokrati žele IZBACITI jer je preoštra prema teroristima. Pobijedi, Gina!”, napisao je Trump jednom na Twitteru.

Haspel je tokom procesa potvrde rekla da ne bi vratila program nasilnog ispitivanja i priznala da je to pogrešno. No, to vjerovatno neće spriječiti da bude potvrđena na mjestu direktorice CIA-e tokom ovog mjeseca.

Izvor: Agencije