Isporuka ruskog S-400 se nastavlja: Četvrti avion sletio u Tursku

S-400, Rakete, Raketni sistem
Turska je od Rusije kupila sistem S.400 uprkos snažnom protivljenju SAD-a (EPA)

Nakon prvog dijela materijala koji je isporučen jučer, iz Ministarstva odbrane Turske potvrđeno je kako je danas nastavljena isporuka odbrambenog raketnog sistema S-400, koji ova zemlja nabavlja od Rusije.

Iz turskog ministarstva navedeno je kako je danas u vojnu bazu Murted, u glavnom gradu Ankari, sletio i četvrti avion, prenosi Anadolija. 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar potvrdio je sinoć da je tokom jučerašnjeg dana u tri aviona stigao prvi dio pošiljke raketnog sistem S-400. 

Tenzije u američko-turskim odnosima

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35. 

 

 

 

 

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Turska će postati prva država članica NATO-a koja će kupiti oružje protuzračne odbrane ove klase iz Rusije.

Izvor: Agencije