Oglasi

Isporučena humanitarna pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

Objema ustanovama donirane su hirurške rukavice, maske, lijekovi, dezinfekciona sredstva, zaštitne kape i mantili, ali i sistemi za infuziju, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, toplomjeri, invalidska kolica.
Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstavaYouTube/Screenshot

Predstavnici više nevladinih organizacija posjetili su Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici i donirali opremu koja će pomoći u borbi protiv virusa korona, pošto je u humanitarnoj akciji prikupljeno 1,8 miliona dinara (15.600 eura) za tu namjenu, prenosi Beta.

Objema ustanovama donirane su hirurške rukavice, maske, lijekovi, dezinfekciona sredstva, zaštitne kape i mantili, ali i sistemi za infuziju, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, toplomjeri, invalidska kolica.

Predstavnik organizacije POTENT Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mjesta uvjerili da je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstveni radnici zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra.

Dramatična situacija

Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za djecu i odrasle, invalidska kolica.

Kako su saopštili aktivisti u Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mjesta oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti.

"U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima", rekao je Oljača.

Prema riječima Marka Oljače, situacija u Sjenici je još dramatičnija "jer je od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, više od 30 zaraženo, nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba".

Učešće nevaldinih oganizacija

Od 270 urađenih radioloških nalaza, više od 70 posto pacijenata ima pneumoniju, pa ih upućuju u bolnicu u Užicu, rekao je Oljača i dodao da i sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

"Posjeduju jedan rentgen aparat koji je star više od 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva.

U saopštenju se navodi da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara (15600 eura), kao i da se akcija nastavlja.

Oprema je nabavljena u akciji koju su putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje - POTENT, Gradjanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.