Ispod granice siromaštva 40 posto Mađara

Proteklog tjedna u Mađarskoj su se dešavala  velika javna okupljanja povodom obilježavanja Dana revolucije. Na ulicama Budimpešte gotovo 200.000 ljudi, najviše na skupu potpore premijeru Viktoru Orbanu.

Unatoč lošoj ekonomskoj situaciji i brojnim zamjerkama, premijer i dalje uživa veliku potporu birača. Kako ljudi žive, koji su glavni problemi i zašto građani ne vjeruju oporbi, izvještava iz glavnog grada Mađarske reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Budimpešta, mađarska turistička metropola. Godišnje više od 30 milijuna turista posjeti ovaj grad. Osim brojnih znamenitosti, glavna gradska tržnica jedno je od najposjećenijih mjesta. Za turiste iz Zapadne Europe idealno mjesto, jer su cijene za njihov standard veoma niske.

“O da, o da… Ovdje možemo kupiti gotovo dvostruko više nego u Nizozemskoj”, kaže Linda iz Nizozemske.

No, lokalno stanovništvo ovdje pazi na svaku potrošenu forintu. Tako i Franciska, i sama po zanimanju trgovkinja.

Od prvog do prvog

“Veoma je teško preživjeti od prvog do prvog u mjesecu. Morate stvarno sve dobro iskalkulirati. Prvo platite režije, a poslije morate dobro raspodijeliti novac kako biste uspjeli dočekati plaću bez problema”, rekla je ona.

U Budimpešti je život nešto skuplji nego u drugim dijelovima zemlje, ali životni standard i problemi su više-manje svugdje isti.

“Prosječna neto plaća u Mađarskoj iznosi između 350 i 450 eura, a toliko je prosječno potrebno izdvojiti da se prehrani jedna četveročlana obitelj. Bez obzira na primanja, stopa poreza na dohodak ovdje je za sve jednaka i iznosi 16 posto. Veliki je i problem to što je Orbanova Vlada u protekle tri godine nametnula 40 novih poreza”, izvještava Čorkalo.

U zemlji s oko 10 milijuna stanovnika gotovo je pola milijuna nezaposlenih, a prema službenim podacima, Mađarska je zemlja s najvećim brojem siromašnih u Europi. Više od četiri milijuna stanovnika spada u tu kategoriju.

“Čak 40 posto populacije živi ispod granice siromaštva, iako mnogi od njih čak i imaju posao. Taj se fenomen pojavio nakon 2010. godine i nazivamo ga siromaštvom zaposlenih. Imaju posao, a ipak ne mogu prehraniti obitelj”, izjavio je politički analitičar Aron Varga.

Oporba bez programa i rješenja

Za lošu ekonomsku situaciju i prekomjerno vanjsko zaduživanje oporbeni socijalisti prstom upiru u Vladu premijera Orbana.

“Uništio je demokraciju i slobodu medija, upropastio je ekonomiju i opljačkao mađarski narod. Nanio je veliku štetu obrazovnom sustavu, a zbog njega korupcija cvate”, smatra glasnogovornik socijalista Zsolt Torok.

No, unatoč tome, nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora, Orbanov Fides i dalje bilježi veliku popularnost. Posljednja ankete pokazale su kako ga podupire više od 40 posto birača. Na obilježavanju Dana revolucije njegova je stranka okupila blizu 150.000 ljudi.

S druge strane, socijalisti, koji na izbore izlaze zajedno s novooformljenom strankom bivšeg premijera Gordona Bajnaija, tek oko 30.000.

“To je posljedica činjenice da oporba još nije ponudila nikakvo zamjensko rješenje, ni konkretan program. Tako da ljudi, bez obzira na lošu situaciju, vjeruju Orbanu. Možda je bolje reći da ne vjeruju oporbi, a Fides ima i jaku stranačku bazu”, kaže Varga.

Izbori u Mađarskoj trebali bi biti održani u prvoj polovici iduće godine.

Izvor: Al Jazeera