Isplaćena odšteta zatvorenicima Abu Ghraiba

Odštetu od 5,2 miliona dolara je dobio 71 Iračanin (GALLO / Getty)

Američka firma Engility Holdings Inc. optužena da ja bila saučesnik u mučenju zarobljenika u zloglasnom zatvoru Abu Ghraib u Iraku, isplatila je 5,2 miliona dolara odštete grupi od više od 70 bivših zatočenika tog zatvora i drugih američkih pritvornih centara.

Poravnjanje u ovom slučaju je prvi uspjeh koji su advokati postigli za bivše zatvorenike Abu Ghraiba, a očekuje se da se ove godine pred sudom pojavi i firma CACI zbog sličnih optužbi.

Jedan od advokata bivših zatvorenika Baher Azmy rekao je u utorak da je svaki od 71 Iračana dobio dio novca, ali je odbio kazati na koji je način novac raspoređen, navodeći kako je dogovoreno da detalji dogovora ostanu tajni.

Ozbiljna uloga

“Vojne firme su često imale ozbiljnu, ali ne mnogo poznatu ulogu u najgorim mučenjima u Abu Ghraibu”, kazao je Azmy, pravni direktor Centra za ustavna prava.

“Zadovoljni smo što je došlo do ovog poravnanja, koje je bar donekle zadovoljilo pravdu žrtava”, dodao je on.

Sa svoje strane, Jenifer Burton, glasnogovornica tužene američke firme, izjavila je da kompanija ne komentira pravna pitanja, prenosi AP.

Kompanija Engility Holdings iz Virginije osiguravala je prevodioce za američku vojsku u Iraku, pa je 2006. godine imala tamo više od 6.000 prevodioca pod ugovorom od blizu 450 miliona dolara godišnje.

Izvor: Agencije