Ispečeni prvi kolači u svemiru

Eksperiment su izveli astronauti Luca Parmitano i Christina Koch (Twitter/ @Astro_Christina)

Keksi sa čokoladom postali su prva hrana ispečena u svemiru u okviru jedinstvenog eksperimenta, prenio je BBC tokom vikenda, prenosi HINA.

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ispekli su kolačiće u posebnoj pećnici prošlog mjeseca. Tri keksa, svaki u zasebnom omotu, vratila su se na Zemlju svemirskim brodom SpaceX Dragon 7. januara.

Cilj eksperimenta jest istražiti mogućnosti pripreme hrane tokom dugotrajnih svemirskih putovanja.

Prošle sedmice otkriveni su rezultati eksperimenta koji su izveli astronauti Luca Parmitano i Christina Koch. Zasad još niko ne zna kakvog su okusa.

Glasnogovornik kompanije Double Tree, koja je osigurala tijesto za kekse, rekao je za BBC da će kekse ubrzo “dodatno testirati kako bi se ocijenili konačni rezultati ekperimenta”.

Tim testovima utvrditi će se i jesu li sigurni za konzumiranje.

Za potrebe eksperimenta ispečeno je pet keksa tokom nekoliko dana kako bi se odredila idealna temperatura pečenja, kao i potrebno vrijeme.

Na Zemlji je potrebno 20-ak minuta pri temperaturi približno 150 Celzijevih stepeni za pečenje tih keksa. Astronauti su otkrili da pečenje u svemiru traje mnogo duže.

Prvi keks, čije je pečenje trajalo 25 minuta, bio je sirov, a drugi, koji je u pećnici bio 75 minuta, također je imao miris sirovog tijesta. Astronauti se se u procjeni oslanjali na izgled i miris kolačića.

Četvrti i peti, koji su se pekli 120 minuta uz hlađenje od 25 minuta, odnosno 130 minuta u pećnici uz hlađenje od 10 minuta, činili su se najuspješnijima.

Dok je trajalo pečenje, italijanski astronaut Parmitano redovno je izvještavao o napretku eksperimenta.

Ispečeni su u prototipu pećnice koju su izradili NanoRacks i Zero G Kitchen.

Zero G Kitchen opisao je pećnicu kao cilindrični izolirani spremnik koji može ispeći uzorke hrane u uvjetima lebdenja. Pećnica funkcionira na sličnom principu kao tosteri.

Izvor: Agencije