Ismijavanje posljednjeg truna demokratije u RS-u

'Ne mogu se postavljati više ni poslanička pitanja, a od njih nije bilo vajde ni ranije, jer odgovora nije bilo ni po 22 mjeseca', piše autorica (Al Jazeera)

Poslanicima partija koje čine opoziciju u Narodnoj skupštini entiteta RS-a juče je onemogućen rad, sve dok se ne “disciplinuju”.

Nema pitanja ni razgovora zašto je u svom izvještaju Duško Šnjegota, bivši glavni revizor ovog entiteta, utvrdio manjak od 65 miliona eura u Ministarstvu finansija RS-a. “Manjka nema”, rekao je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik i pozvao Šnjegotu da podnese ostavku, što je ovaj bespogovorno i učinio.

Nema pitanja ni razgovora o referendumu u ovom entitetu, koji je održan prije više od godine o Danu republike, odnosno Svetom Stefanu.

Pomenuti referendum, na kojem je izašlō stanovništvo ovog entiteta glasalo “DA” u broju od nemalih 97 odsto i koji je bio najavljivan kao “velika pobjeda SNSD-a”, nikada nije objavljen u Službenom glasniku RS-a, što mu dođe na isto kao da ga nikada nije ni bilo, a tri miliona maraka, eto tako, služila su da “procijene volju naroda”, kako kaže Dodik sada.

Princip ‘ne pije vode’

Nema se šta raspravljati ni o budžetu RS-a ni o Zakonu o sprovedbi budžeta, jer su poslanici svojim pitanjima izlazili “van usvojenog reda i poslovnika NSRS-a”, pa im je ukinuta mogućnost da postavljaju ovo pitanje ili slično.

Ne može se raspravljati ni o interpelacijama koje je Skupštini RS-a dostavila opozicija, jer je tako rekla Željka Cvijanović, premijerka ovog entiteta.

Ne mogu se postavljati više ni poslanička pitanja, a od njih nije bilo vajde ni ranije, jer odgovora nije bilo ni po 22 mjeseca. Ministri nisu dužni da odgovaraju poslanicima, a premijerka jednostavno kaže da “neće” i ko će je natjerati?

Na prvoj godini bilo kakvog društvenog fakulteta uče se tri sistema vlasti. Prvi je sudski, pa zakonodavni, a tek onda izvršni. Sve da pojedini ministri nisu završili ni gimnaziju ni fakultet društvenog smjera, ovo je trebalo da nauče na upravnom ispitu, koji im je osnov da dobiju radno mjesto i fotelju u državnim ili, u ovom slučaju, entitetskim institucijama.

No, ovaj princip, koji važi u svakoj demokratskoj državi, u Bosni i Hercegovini “ne pije vode” ni na državnom ni na entitetskom nivou.

Kako god da situacija u Skupštini RS-a graniči sa tragikomikom, tipa ko će kome ugasiti mikrofon i koga će policija iznijeti iz zgrade entitetske skupštine, isto tako na državnom nivou imamo ministra koji je “pobrkao nadležnosti”, pa je prisvojio i sudske ovlasti – Dragana Mektića.

Mektiću očigledno nije jasno da bi on trebalo da sluša Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ili entitetska tužilaštva, te da radi zajedno s njima, ali ne… Ministar bezbjednosti tu je i da hapsi i saslušava ili, navodno, prati one koji mu se zamjere.

I dok je u ovom slučaju ministar “isključio” sudsku vlast, istovremeno u RS-u isključuju zakonodavnu vlast.

Odakle bilo kome pravo da sa sjednice izbaci poslanike opozicije? Da im isključuju mikrofone dok govore ili da ih pod prijetnjom policije izbacuju napolje? Ti ljudi su prošli cijeli izborni ciklus, ma koliko se to ne sviđalo poziciji, te svoje mjesto duguju “običnim građanima” ovog bh. entiteta. Oni su izabrani predstavnici onog naroda čije su glasove dobili. I imaju pravo da pitaju ili diskutuju o bilo čemu što je interes tih građana.

Volja većine

Odakle pravo predsjednici Vlade RS-a da javno kaže da neće ni da odgovara ni na pitanja ni na interpelaciju opozicije, jer je “sfušerena”, te da se skupa sa članovima svoje stranke samo prebaci u manju salu i tamo sa pozicijom, koja već godinama i ne pita ništa, sluša udaranje tastera na bilo šta što daje oslonac sadašnjoj izvršnoj vlasti?

Koliko god situacija u ovom entitetu nema smisla niti logike, ono čemu su svjedočili gledatelji/-ke na televiziji posljednja dva dana jeste potpuno ukidanje Skupštine ovog entiteta kao bilo kakvog organa vlasti. Svi koji su bili “protiv” ili nešto propitkivali, ma koliko su glasova dobili na izborima, svedeni su na političko nedjelovanje, ne svojom voljom već voljom većine i onih nekoliko kupljenih poslije izbora.

Sad je samo ostalo vlastima u RS-u da i ono gotovo 50 odsto glasača koje predstavlja opozicija izmjesti negdje van ovog entiteta, da ne kvare imidž i sliku RS-a koju je premijerka Željka Cvijanović toliko popravila da je čak podigla i prosječnu starosnu dob i natalitet u uvijek “boljem” bh. entitetu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera