Islanđani traže referendum o članstvu u EU

Protesti za referendum su najveći protesti na Islandu od finansijske krize 2009. godine (AFP)

Nekoliko hiljada proevropskih Islanđana protestiralo je u utorak navečer ispred islandskog parlamenta, tražeći održavanje referenduma o članstvu Islanda u Evropskoj uniji, dok su zastupnici raspravljali o zakonu o potpunom prekidu pregovora s EU-om.

Pošto su u maju prošle godine preuzele vlast, Napredna stranka i Stranka nezavisnosti zamrznule su pregovore o članstvu u EU, a parlament sada raspravlja o potpunom prekidu pregovora – bez referenduma koji su vladajuće stranke bile obećale održati, prenosi Hina.

“Bit će strašno ako se prihvati ta parlamentarna rezolucija o odustajanju od članstva. Postat ćemo evropska zabit”, rekao je 68-godišnji Gudni Johannsson, jedan od demonstranata koji su se okupili drugi dan zaredom. Policija je procijenila da je bilo gotovo 3000 okupljenih.

Riječ je o najvećim protestima na Islandu od finansijske krize 2009. godine.

Želje javnosti

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, većina Islanđana želi da vlada završi pregovore s EU-om prije nego organizira referendum o članstvu.

Islandska vlada u petak je objavila da će odustati od kandidature za ulazak u Uniju bez provođenja referenduma koji su bile obećale dvije euroskeptične stranke na vlasti.

Ta odluka nije bila neočekivana, budući da je vlada već raspustila tijela za pregovaranje s Unijom, a njihov je rad obustavila početkom kampanje za parlamentarne izbore 2013. U maju su se dvije stranke, ipak, dogovorile da će u svom programu predvidjeti referendum na kojemu se očekivala pobjeda protivnika članstva.

Reykjavik je zahtjev za članstvo podnio 2010. Iako je Island pridružen Uniji kroz Schengensku konvenciju i Evropski ekonomski prostor, glavna zapreka članstvu je ribolov, tema koju Brisel i Reykjavik nisu ni dotaknuli u dosadašnjim pregovorima.

Izvor: Agencije