Islanđani se 'hlade' od EU-a

Protivljenje članstvu u EU-u u porastu je otkad je Island ponovno počeo ostvarivati značajan privredni rast poslije finansijskog sloma 2008. godine.

Island, EU, Kriza
Ankete pokazuju kako 53,5 posto Islanđana želi da zemlja povuče kandidaturu za članstvo u EU-u [AFP/ Getty]

Island je napravio novi korak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali su se istovremeno pojavili pozivi za odustajanje od ulaska u evropski blok, pošto je zemlja ponovo počela ostvarivati značajan privredni rast.

Parlamentarna komisija za vanjske odnose zatražila je da se pregovori o članstvu obustave, iako se koaliciona vlast zalaže za ulazak zemlje u EU.

Komisija je uputila zahtjev samo dva sata nakon što je u Briselu objavljeno da je Island sada otvorio ukupno 27 od 35 poglavlja iz pregovaračkog procesa. Do sada su zaključeni razgovori o 11 poglavlja.

Protivljenje članstvu Islanda u EU-u je u porastu otkad je zemlja ponovno počela ostvarivati značajan privredni rast poslije finansijskog sloma 2008. godine, prenosi Bloomberg.

Vlasti ove zemlje podnijele su zahtjev za ulazak u EU poslije sloma domaćih banaka, što je državu koštalo 85 milijardi eura i pada nacionalne valute krune, koja je izgubila 85 posto vrijednosti.

Raspoloženje naroda

Rezultati najnovije ankete pokazuju da 53,5 posto Islanđana želi da zemlja povuče kandidaturu za članstvo u EU-u, 36,4 posto i dalje podržava tu inicijativu, a 9,9 posto je neodlučno.

Oporavak je počeo krajem 2010. godine, zahvaljujući zajmu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i kontroli tokova kapitala, a ostvaren je u vrijeme krize u zemljama eurozone.

Islandska ekonomija ostvarila je rast od 3,5 posto u trećem kvartalu, u poređenju sa padom od 0,1 posto u eurozoni.

Sljedeća islandska vlada mogla bi poslušati raspoloženje naroda.

Premijerka Johanna Sigurdardottir se ne kandidira, a njena Socijaldemokratska stranka, lider u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, jedina je od islandskih partija koje se zalažu za članstvo u Evropskoj uniji.

Dvije najveće opozicione partije, Stranka za nezavisnost i Napredna partija, zaprijetile su da će povući kandidaturu Islanda ako dođu na vlast.

Izvor: Agancije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.