Island se žali na ruske vojne avione

Avion, Bombarder, Tu-160
Dva bombardera Tu-160 odletjela su do aerodroma u Anadiru i vratila se u Saratovsku oblast na jugu Rusije (EPA)

Island je kritizirao Rusiju zbog više incidenata u kojima su njeni vojni avioni letjeli previše blizu avionima civilne avijacije.

Islandsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su tri bombardera tipa Tupoljev Tu-160 letjela između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je letio na liniji Reykjavik – Stockholm u četvrtak.

Ministarstvo je za AFP navelo da se “više puta žalilo zbog neidentificiranih ruskih vojnih letjelica, jer bi to moglo ugroziti putničke avione”.

‘Preuveličana opasnost’

Međutim, glasnogovornik ruskog ambasadora u Reykjaviku Aleksej Kadiski rekao je da je opasnost preuveličana.

“To je izgovor za otvaranje [američke] mornaričke baze u Keflaviku ponovo”, kazao je on za list Morgunbladid, prenosi Tanjug.

Washington i Reykjavik su potpisali ove godine sporazum po kojem je američkim snagama dozvoljen povremeni povratak na Island, koji je član NATO-a bez vlastite vojske.

Tokom Drugog svjetskog rata vojna baza Keflavik bila je ključna američka baza i ostala je važna za NATO u periodu Hladnog rata.

“Stari bauk Rusije ponovo oživljava”, rekao je Kadiski.

Gašenje transpondera

Gudni Sigurdsson, glasnogovornik islandske avijacije, kazao je da su civilni piloti upozoreni na ovaj problem.

“To je međunarodni zračni prostor i ništa nezakonito se ne dešava”, dodao je on, prenosi britanski Guardian.

I druge nordijske zemlje prethodnih godina su se žalile na ruske vojne avione, koji su prouzrokovali gašenje transpondera, uređaja koji radarima omogućavaju identifikaciju aviona i izbjegavanje sudara.

Islandsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da u posljednjem incidentu transponder nije uspio poslati podatke o visini i brzini aviona.

Izvor: Agencije