Oglasi

Island odustao od Evropske unije

Na nedavno održanim izborima pobijedile su stranke koje su se protivile EU-u, pa su pregovori zaustavljeni.

Izvor: Evropska komisija/ ec.europa.eu

Islandov pokušaj da se pridruži Evropskoj uniji je završen, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Evropskoj komisiji u četvrtak.

„Ovako radi demokratija“, rekao je Gunnar Bragi Sveinsson na svom prvom putovanju, tri sedmice nakon što je osvojio mandat na izborima. Naglasio je da su obje stranke na vlasti u svojim kampanjama govorile protiv priključenju EU-u.

Komentirao je da je glavni cilj putovanja „reći Komisiji da je nova Vlada odlučila zaustaviti pregovore“. „Mi smo dio Evrope i želimo naš odnos jačati na druge načine“, dodao je.

Lični poraz

Govoreći medijima evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule rekao je da je odluka Islanda njegov lični poraz. „Meni kao osobi nije bilo lako prihvatiti ovu odluku“, rekao je Fule.

Ali je dodao: „Ja sam profesionalac i poštujem, bez sumnje i dovođenja u pitanje, volju izabranih predstavnika i građana.“

Fule je pozvao Vladu Islanda da donese brzu odluku ima li ikakvu namjeru ponovo otvoriti pregovore. „U svačijem je interesu da ova odluka nije odluka na neodređen vremenski period“, stoji na internetskoj stranici Evropske komisije.

Bivša socijaldemokratska Vlada počela je pregovore za pristupanje Evropskoj uniji 2010. godine, rekavši da bi pristup ovom bloku donio sigurnost za zemlju kojoj je ekonomska kriza 2008. godine potpuno uništila bankarski sektor.

Ipak, izbori u aprilu su pripali strankama desnog centra, Stranci za nezavisnost i Progresivnoj partiji, što je protumačeno kao glas protiv pristupanja EU-u. Ankete pokazuju da samo 25 posto stanovnika Islanda podržava pristupanje te zemlje EU-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.