Oglasi

Island kažnjava za rodno uvjetovane razlike u plaćama

Kompanije na Islandu morat će redovno dokumentacijom dokazivati da nema rodne nejednakosti u isplati plaća.
Island je već sada u grupi zemalja u kojima je najmanje rodne nejednakostiEPA

Za jednak rad mora biti zajamčena jednaka plaća i u borbi za postizanje tog cilja Island je prva država koja je zakonom i pod prijetnjom novčanih kazni obavezala poslodavce da takvu jednakost i dokažu.

Od januara 2019. kompanije na Islandu morat će redovno dokumentacijom dokazivati da nema rodne nejednakosti u isplati plaa, prenosi Hina.

Najveća banka Landsbankinn, nacionalizirana 2008. tokom finansijskog sloma, već je počela primjenjivati taj zakon.

Elisabet Bjornsdottir (34), koja je u Ministarstvu finansija zadužena za bankarski odjel, kaže da lično nikad nije doživjela bilo kakav oblik diskriminacije u odnosu na muške kolege.

Poznato je da je Island već sada u grupi zemalja u kojima je najmanje rodne nejednakosti. Međutim, kaže Bjornsdottir, "upravo je to jedan od temeljnih razloga zašto nam je potreban taj zakon, jer to je nešto što ne upada odmah u oči. Možda vam se čini da je tako, no zaista je to teško dokazati."

Jednaka plaća

Na Islandu je od 1961. zakonom garantovana jednaka plaća za muškarce i žene, no novi zakon donosi kopernikanski obrat jer nisu zaposlenici ti koji moraju dokazivati da postoji rodna diskriminacija nego preduzeća moraju dokazati da je razlika, ako ona postoji, opravdana drugim, a ne rodnim razlozima.

U praksi to znači da će poslodavci u redovnim razmacima procjenjivati zahtjeve za pojedino radno mjesto i sposobnost svakog zaposlenika da te zahtjeve ispunjava. Taj proces mora biti dokumentovan objektivnim kriterijima i proveden transparentno.

Ocjenjivat će se dob zaposlenika, stepen obrazovanja i osposobljenosti, iskustvo i dodana vrijednost koju zaposlenik ili zaposlenica unosi u posao.

Ako kompanija postupa u skladu sa zakonom, profesionalni kontrolori (to mogu biti konsultantski uredi) izdaju certifikat na tri godine.

Usklađivanje sa zakonom

Landsbankinn će potrošiti 120.000 eura da se uskladi sa zakonom, a Baldur Jonsson, koji je u banci zadužen za ljudske resurse, ocjenjuje da su zakonske kazne ispravan put za stvarno premošćenje jaza u plaćama.

U proteklih devet godina Island je, prema indeksu Svjetskog privrednog foruma, bio među zemljama s najvećom jednakošću muškaraca i žena. Međutim, čak i na Islandu, prema nacionalnim statistikama, razlika u plaćama iznosi 16,1 posto, što je evropski prosjek, prema podacima Eurostata.

Reforma će obuhvatiti gotovo 180 islandskih preduzeća i 147.000 zaposlenika na tom otoku s 333.000 stanovnika.

Poslodavci koji budu kršili zakon bit će prijavljeni Agenciji za rodnu jednakost i novčano kažnjeni kaznom do 400 eura na dan. U ime transparentnosti javno će se objavljivati njihova imena.

Manjim kompanijama dat će se rok do 31. decembra 2021. da se usklade sa zakonom. Međutim, sva ministarstva, javne ustanove i kompanije s više od 250 zaposlenika morat će se uskladiti do 31. decembra 2018.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.