Oglasi

Island: Izbjeglice dočekao premijer, svi dobili kuće

Ukupno 35 izbjeglica iz Sirije bilo iznenađeno dobrodošlicom na aerodromu, počinju novi život.
Uprava Grada Akureyrija potvrdila da će sve pristigle izbjeglice dobiti novi dom EPA

Grupa izbjeglica iz Sirije, koje su stigle na Island, toplo je dočekana u toj evropskoj otočkoj zemlji, javlja Anadolija.

Trideset i pet sirijskih državljana stiglo je na Island gdje ih je na aerodromu dočekao premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i veliki broj građana.

Izbjeglice su, kako su i same kazale, bile pomalo iznenađene veoma toplom dobrodošlicom.

"Nevjerovatno je vidjeti tako toplu dobrodošlicu premijera i njegovih saradnika, cijele nacije i volontera. Baš nevjerovatno", rekao je Ibrahim Alkhatib koji je bio u grupi Sirijaca.

Zaboravili na umor

Istakao je kako su, nakon tople dobrodošlice, zaboravili na umor i sve teške momente kroz koje su prošli prethodnih dana.

"Bili smo umorni kada smo stigli, ali kada smo vidjeli te ljubazne ljude, zaboravili smo na sve. Ovo je bio veoma lijep prvi utisak koji nam daje snagu da nastavimo dalje", rekao je Alkhatib, dodajući da će njih 23 stanovati u gradu Akureyriju, a ostali u Kopavoguru.

Uprava Grada Akureyrija je potvrdila da će sve sirijske izbjeglice po dolasku dobiti novi dom, gdje će početi novi život.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.