Islamski učenjaci osuđuju suđenja u tajnosti u S. Arabiji

IUMS je zatražio od lidera islamskog svijeta da interveniraju kako bi zatvorenici savjesti u Saudijskoj Arabiji bili pušteni na slobodu (Al Jazeera)

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osudila je suđenja u tajnosti i loše uvjete u zatvorima u kojima borave islamski učenjaci i intelektualci u Saudijskoj Arabiji, te su pozvali na intervenciju kako bi se zatvorenici savjesti u Kraljevini pustili na slobodu. Svjetska unija islamskih učenjaka saopćila je da kategorički odbacuje odluke pojedinih država da se Unija označi kao teroristička organizacija. 

U saopćenju kojeg su objavili u utorak stoji: ”S velikom zabrinutošću i bolom” primili smo vijest o početku suđenja islamskim učenjacima, intelektualcima i reformatorima u Saudijskoj Arabiji, među kojima su šejh Salman al-Awda, Musa al-Sharif, Nasr al-Omr, Safar Al-Hawali, Awad al-Qarni i drugi.

IUMS je naglasio da ovi učenjaci i intelektualci ”nisu provodili revoluciju u državi, već su upućivali svoje iskrene savjete bez licemjerja ili favoriziranja. Za to su nagrađeni zatvorom i kaznom u zemlji koja je osnova na tome da su islam i doktrina monoteizma autoritativni izvori.”

Poziv na intervenciju

IUMS je zatražio od lidera islamskog svijeta i učenjaka da interveniraju kako bi zatvorenici savjesti u Saudijskoj Arabiji i drugim mjestima bili pušteni na slobodu. Smatraju da su oni ”već dugo u zatvorima bez suđenja, a da im se danas sudi na osnovu lažnih optužbi.”

IUMS je upozorio kako su ”neprijateljstvo prema islamskim učenjacima i njihovo zatvaranje samo zato jer su govorili istinu, pozivali na pomirenje i upozoravali na djela koja se kose s islamskim zakonodavstvom, nagovještaj zla i kazne.”

Kao odgovor na uvrštavanje IUMS-a na listu terorističkih organizacija, što su učinile pojedine države, u saopćenju Unije stoji: ”IUMS se suprotstavio terorizmu i razotkrio pojedine terorističke skupine koje su bile proizvod nekih država. To se dešavalo u vrijeme kada su pojedine zemlje sponzorirale tekfirisjka učenja i grupe”.   

Twitter nalog grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl) navodi da je državno tužiteljstvo Saudijske Arabije tražilo smrtnu kaznu za šejha Salmana al-Awdu. Dodaju da je tužiteljstvo pokrenulo tužbu koja sadrži 37 tačaka, kojom Al-Awdu tereti za terorizam, što je potaklo aktiviste da na Twitteru pokrenu kampanju #Salmanalawdanijeterorista.

Abdullah al-Awda, sin uhapšenog učenjaka, potvrdio je u objavi na Twitteru kako su neke od optužbi koje se stavljaju na teret njegovom ocu osnivanje organizacija Al-Nusrah u Kuvajtu, koja je uspostavljana kako bi branila Božijeg poslanika, zatim članstvo u Evropskom vijeću za fetve i Uniji islamskih učenjaka.    

Kampanja na Twitteru

Brojni korisnici Twittera reagirali su na vijest da državno tužilaštvo traži smrtnu kaznu za Al-Awdu. Politički analitičar Muhanna Hubail je rekao: ”Saudijska Arabija je izgubila mnogo jer je uzela Salmana al-Awde za metu. Svaki slučaj političkog hapšenja povećava napetosti, s tim da pritisak na savjest ljudi zbog ponovnog izlaganja života šejha Salmana al-Awde opasnosti predstavlja izuzetno neugodno pitanje.”   

Nihad Awad, direktor Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), najveće američke organizacije koja predstavlja muslimane u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvao je političare, islamske učenjake i sudije u Saudijskoj Arabiji da ”zaustave ovu farsu”, dodavši kako je šejh Al-Awda poznat po svojoj ljubavi prema vjeri, državi i ljudima.

Doktor Al-Awda je uhapšen početkom septembra prošle godine, zajedno sa dvadeset drugih ličnosti, uglavnom učenjaka. Priveden je nakon objave na Twitteru u kojoj moli Boga da ”ujedini njihova srca za dobrobit naroda”, nedugo nakon telefonskog razgovara između katarskog emira, sheika Tamima bin Hamada Al Thanija i saudijskog prijestolonasljednika.

Izvor: Agencije