Islamski džihad i Izrael potvrdili prekid vatre

Primirje je na snazi od 5:30 sati po lokalnom vremenu (Anadolija)

Izraelska vojska je saopćila da su dvodnevni sukobi u Gazi okončani, čime je potvrdila prekid vatre koji je ranije danas objavila ekstremistička grupa Islamski džihad, javlja Tanjug pozivajući se na AP.

Portparol izraelske vojske Avichay Adraee je na Twitteru objavio da je “operacija okončana” i da se na meti Izraela našlo 25 pobunjenika iz Gaze, većinom pripadnika Islamskog džihada.

No, američka agencija javlja kako je iz Gaze na Izrael u četvrtak, nekoliko sati poslije dogovorenog prekida vatre, ispaljeno najmanje pet raketa, zbog čega su se oglasile sirene u nekim dijelovima blizu Pojasa Gaze.

Palestinski pokret Islamski džihad prethodno je objavio kako je postignut dogovor o prekidu vatre s Izraelom, uz posredovanje Egipta, nakon što su najmanje 34 osobe u Gazi poginule od zračnih udara Izraela, prenosi Al Jazeera English.

Primirje je na snazi od 5:30 sati po lokalnom vremenu, kazao je agenciji Reuters glasnogovornik grupe Musab al-Braim, što je 48 sati od kako je Izrael izazvao razmjenu vatre ubivši vodećeg komandanta grupe u Gazi, označivši ga neposrednom opasnošću.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva kazalo je kako su 34 osobe poginule u izraelskim zračnim udarima protekla dva dana, uključujući osam članova porodice Abu Malhous.

Najmanje 63 Izraelca su dobila ljekarsku pomoć za povrede od raketa ispaljenih iz Gaze.

Nema potvrde sa izraelske strane

Jedan visokopozicionirani egipatski zvaničnik za agenciju AFP je kazao kako je njegova država učinila napore ka okončanju dvodnevnih borbi, tokom kojih je Izrael bombardirao na desetke domova i farmi u palestinskoj enklavi koja je pod opsadom.

Kako je kazao zvaničnik Islamskog džihada, dogovor navodi kako palestinske frakcije moraju osigurati povratak mira u Gazi i “održavanje mira” tokom demonstracija, dok Izrael mora okončati neprijateljstva i “osigurati prekid vatre” tokom demonstracija Palestinaca.

Nakon izraelskog napada u utorak, u kojem je ubijen komandant Islamskog džihada Bahaa Abu al-Atta u Gazi, dvije strane su počele razmjenu vatre te izraelska armija navodi kako je zabilježila više od 350 ispaljenih raketa ka njenoj teritoriji.

Izrael navodi kako je Atta bio odgovoran za raketnu paljbu i druge napade te kako je planirao još nasilja, a vojska ga je nazvala “bombom koja odbrojava”.

U Izraelu su se čule sirene za zračnu uzbunu i vidjele su se eksplozije na nebu dok su projektili zračne odbrane presretali rakete, zbog čega su Izraelci sigurnost tražili u skloništima.

Posrednik UN-a stigao u Kairo

U Gazi su stanovnici ustanovili štetu i oplakali mrtve ispred mrtvačnice i na ukopima.

Predstavnik Ujedinjenih naroda Nickolaj Mladenov stigao je u Kairo u srijedu poslije podne, naveli su zvanični aerodroma, nakon izvještaja kako će on voditi pregovore ka prekidu vatre.

Egipat i UN su bili ključni u posredovanju pri ranijim prekidima vatre između Izraela i oružanih grupa iz Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kazao kako Islamski džihad mora prestati s raketnim napadima ili če “dobiti sve više udaraca”.

Izvor: Al Jazeera i agencije