Islamske zemlje pozvale Armeniju na povlačenje

Sporadična artiljerijska vatra i dalje se čula u nedjelju na području Nagorno-Karabaha (AP)

Organizacija za suradnju islamskih zemalja (OIC), koja okuplja 57 država među kojima je i Azerbejdžan, pozvala je Armeniju da povuče svoje snage iz Nagorno-Karabaha gdje je u sukobima s azerbejdžanskom vojskom već poginulo 30 ljudi.

Organizacija poziva na “hitno, potpuno i bezuvjetno povlačenje armenskih snaga u Nagorno-Karabahu i na drugim okupiranim azerbejdžanskim teritorijima”, navodi se u priopćenju.

OIC optužuje Armeniju da nastavlja politiku agresije i krši primirje, a glavni tajnik te organizacije naglasio je “važnost jačanja međunarodnih napora kako bi se pronašlo političko rješenje sukoba”.

Azerbejdžan je u nedjelju proglasio jednostrani, ali uvjetni prekid vatre u Nagorno-Karabahu, gdje su u petak i u subotu izbili najkrvaviji sukobi nakon rata 1994. godine.

Baku je “odlučio jednostrano prekinuti neprijateljstva”, priopćilo je azerbejdžansko ministarstvo obrane, dodajući da će Azerbejdžan “osloboditi sva područja pod armenskom okupacijom nastave li se armenske provokacije”.

“Taj prekid vatre je stupica”, upozorila je Armenija.

Vlasti separatističkog Nagorno-Karabaha koje Armenija podupire, objavile su da su “spremne razgovarati o prijedlogu primirja” uz uvjet da se vrate na položaje i teritorije koje su izgubile u sukobima u petak i u subotu.

Apeli na smirivanje

No Azerbejdžan je rekao da želi ojačati svoje strateške položaje za koje drži da ih je “oslobodio” u dva dana sukoba na tom separatističkom području koje međunarodna zajednica smatra dijelom Azerbejdžana.

Sporadična topnička paljba i dalje se čula u nedjelju malo nakon podneva u Terteru, gradiću u dijelu Nagorno-Karabaha pod nadzorom Bakua, 10 kilometara od bojišnice, izvijestio je AFP s mjesta događaja.

Unatoč kratkom smirivanju stanja u subotu navečer, “žestoke borbe se nastavljaju na jugoistoku i na sjeveroistoku bojišnice”, izjavio je David Babajan, glasnogovornik “predsjedništva” te separatističke regije koju Erevan podupire.

Osamnaestorica armenskih i dvanaestorica azerbejdžanskih vojnika poginuli su u dva dana najgorih borbi nakon primirja koje su Erevan i Baku potpisali 1994.

Rusija i zapadne zemlje pozvale su dvije zemlje na smirivanje. Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je “trenutačni prekid neprijateljstva”, a američki državni tajnik John Kerry povratak za pregovarački stol. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zavjetovao se da će Ankara podržavati svojeg saveznika Azerbejdžan “do kraja” u njegovom sukobu s Armenijom.

Nagorno-Karabah koji je u vrijeme SSSR-a pripadao Azerbejdžanu, prešao je početkom 1990-ih u ruke separatističkih snaga bliskih Erevanu, nakon rata u kojemu je poginulo 30.000 ljudi a stotine tisuća, većinom Azerbejdžanaca, su izbjegle.

Izvor: Agencije