Islamska zajednica: VSTV krši prava muslimana i Ustav BiH

Odluka VSTV-a izazvala brojna protestna okupljanja širom BiH proteklih dana (Anadolija)

Odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da ostane pri zaključku o zabrani vjerskih obilježja, Islamska zajednica razumije kao ostajanje tog tijela pri zaključku o kršenju temeljnih ljudskih prava muslimana.

VSTV je na jučerašnjoj sjednici zaključio da neće mijenjati odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama BiH, što je naišlo na kritike Rijaseta IZ-a u BiH.

“Islamska zajednica je nastojala u otvorenoj i transparentnoj argumentaciji i komunikaciji da ukaže Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na pogrešno tumačenje mahrame u islamu, što ima za posljedicu nedopustivo kršenje prava muslimanki”, navodi se u saopćenju IZ-a, gdje se navodi da odluka VSTV-a znači kršenje Ustava BiH, Zakona o slobodi vjere i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima.

U saopćenju se dodaje da se diskriminiranjem jedne društvene grupe obesmišljava ova vrsta komunikacije.

“Štaviše, pozivanje na dijalog oko već zauzetih konačnih stavova, uz najavu da se oni neće mijenjati, teško je smatrati iskrenim i sa željom da se postigne rješenje u interesu zadovoljstva svih građana”, ističe se u saopćenju.

‘Tumači islama’ 

Za Islamsku zajednicu neprihvatljivi su istupi pojedinih članova VSTV-a “koji su se stavili u ulogu tumača islama i njegovih propisa, iako za to nemaju nikakve kvalifikacije, što oslikava intencije pojedinih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokazuje njihov odnos prema slobodi i autonomiji Islamske zajednice i njenim ingerencijama u tumačenju islamskih propisa”.

IZ napominje da odugovlačenje sa potpisivanjem ugovora s Islamskom zajednicom predstavlja nastavak sistemske diskriminacije muslimana.

“Sve ovo ukazuje na to da država i njeni organi prema muslimanima i njihovim vjerskim pravima ne pokazuju potrebnu odgovornost i da su spremni s pozicije moći nastaviti svoje protuustavno djelovanje na štetu vjerskih sloboda i ljudskih prava muslimana”, navodi se u reakciji IZ-a.

Jučerašnja VSTV-ova najava intenziviranja dijaloga sa vjerskim zajednicama za Islamsku zajednicu nema smisla, zbog čega ona neće razgovarati “s onima koji krše ljudska prava i Ustav BiH”.

Objašnjavajući šta su to vjerska obilježja na koje se odnosi zabrana, naveli su kako “vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju, te se pod tim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i sl.”

“Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama”, naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a.

Reakcija građana

Zaključak VSTV-a izazvao je reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu koju, kao dio odjeće, nose muslimanke.

Održani su i protesti, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”.

Demonstranti i demonstrantice su time željeli podsjetiti da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Smatraju da marama koju nose muslimanke nije samo vjerski simbol već dio identiteta i integriteta osobe, te su od VSTV-a zatražili da preispita odluku.

Izvor: Al Jazeera i agencije