Oglasi

Islamska zajednica u BiH protiv zloupotrebe vjere

U Sarajevu je predstavljena publikacija o analizi ideologije etiketiranja nevjerstvom (tekfira) i nasilnog ekstremizma.
Publikacija koja je predstavljena u Sarajevu dostupna je u elektronskoj formi na sajtu Centra za dijalog VesatijjaFena

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz svoj rad, na različite načine i kroz različite institucije, suprotstavljala se i suprotstavlja ideološkom tumačenju islama i zloupotrebi vjere, poručio je sekretar Vijeća muftija Islamske zajednice Ahmed Purdić na predstavljanju publikacije Analiza ideologije tekfira i nasilnog ekstremizma.

"Zajednica je imala puno više aktivnosti u čijem se nazivu ne spominje vjerski radikalizam ni nasilni ekstremizam, ali koji su direktno utjecali na smanjenje te pojave među pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tu prije svega mislimo na svakodnevne aktivnosti Zajednice na temeljima islamske tradicije i bosanskog iskustva življenja i prakticiranja islama, a koje realiziraju naši imami kroz mektepsku nastavu, hutbe, predavanja i brojne druge aktivnosti, kao i naši vjeroučitelji u osnovnim i srednjim školama", kazao je Purdić, koji je najavio da će studija biti prevedena i na engleski jezik.

U proteklom periodu Islamska zajednica posebnu pažnju posvetila je borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, ali i ideologije tekfira (etiketiranja nevjerstvom) kao "ideološkom supstratu na kojem se nakalemio i razvijao korov nasilnih i ekstremističkih djelovanja", naveo je Enes Ljevaković, sarajevski muftija.

Satanizacija islama i muslimana

"Na tom tragu Vijeće muftija formiralo je i komisiju sa zadatkom da analizira ovu ideologiju i kroz analizu njenih ključnih akaidskih i fikhskih pojmova i koncepata. Nakon toga obrađene teme su uobličene u formu studije ili analize i nedavno publicirane javnosti", naveo je Ljevaković, referirajući se na pojmove i koncepte islamske apologetike i islamskog prava.

On je također najavio promociju ove publikacije na području svih muftijstava, prenosi agencija Fena.

"Preporuka Vijeća muftija je da se u svim muftijstvima organizira promocija ove analize s ciljem da se još jednom jasno iskaže stav Islamske zajednice o ovom pitanju, da se potcrta njena opredijeljenost za njoj primjerene oblike borbe protiv ideologije tekfira i pošasti nasilnog ekstremizma i terorizma te da preventivno djeluje putem edukacije i medija te direktne komunikacije s ljudima, posebno mladima, koji su najpodložniji indoktrinaciji i manipulaciji", ocijenio je Ljevaković.

On je dodao da je terorizam, zlonamjerno okarakterisan kao islamski, poslužio, što direktno, što indirektno, kao opravdanje za direktno miješanje u unutrašnje poslove muslimanskih zemalja, kao i ratove i okupaciju pojedinih država te za satanizaciju islama i muslimana u svijetu. 

Publikacija, koja je predstavljena danas u Sarajevu, dostupna je u elektronskoj formi na sajtu Centra za dijalog Vesatijja, javlja MINA.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.