Islamska vojna koalicija protiv terorizma

Saudijska Arabija formirala je “Islamsku vojnu koaliciju” za borbu protiv terorizma, u koju su uključene 34 države.

Na listi koalicije arapskih zemlja našli su se Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s Turskom, Malezijom, Pakistanom, kao i druge zaljevske i afričke zemlje, prenio je Reuters.

U zajedničkom saopćenju tih zemalja navodi se da su “odlučile formirati vojnu alijansu za borbu protiv terorizma, predvođenu Saudijskom Arabijom, sa zajedničkim operativnim centrom u Rijadu, koji će podržavati i koordinirati vojne operacije”.

U saopćenju se ističe “dužnost da se islamski narod zaštiti od zla svih terorističkih grupa i organizacija koje na zemlji siju smrt i čiji je cilj terorizirati nevine”, prenosi Tanjug.

Britanska agencija napominje da se na listi ne nalazi Iran.

Podrška iz Washingtona

SAD je u utorak saopćio da je alijansa za borbu protiv Islamske države Irak i Levant, predvođena Saudijskom Arabijom, u skladu s pozivima na značajnije učešće sunitskih zemalja u borbi protiv te oružane grupe.

“Radujemo se da saznamo više o tome šta Saudijska Arabija planira kada je riječ o toj koaliciji”, rekao je američki ministar odbrane Ash Carter novinarima u bazi Incirlik u Turskoj, odgovarajući na pitanje o inicijativi Rijada.

Dodao je da je, generalno gledano, to u skladu s onim za šta se SAD zalaže već neko vrijeme.

“To je veće učešće sunitskih arapskih zemalja u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Carter.

Izvor: Agencije