Oglasi

Islamofobni i rasistički videospot na holandskoj televiziji

Državna televizija NPO objavila je video spot Partije za slobodu Geert Wilders, koja poziva na 'deislamizaciju Holandije'.
Aktivisti za ljudska prava kažu da Geert Wilders slanjem neprijateljskih poruka širi strah i mržnjuArhiva

Promotivni spot desne populističke Partije za slobodu (Partij voor de Vrijheid - PVV), emitiran na državnoj televiziji u Holandiji, izazvao je bijes aktivista za ljudska prava zbog rasisitičkog i islamofobnog sadržaja.

Državna televizija NPO objavila je video spot PVV-a, koji poziva na "deislamizaciju Holandije".

Aktivista za ljudska prava Oscar Benjamin kaže da Geert Wilders, lider PVV-a, slanjem ovakvih neprijateljskih poruka nastoji širiti strah i mržnju.

'Kopija nacističke Njemačke'

Prema Bejnaminu, videospot je sličan antijevrejskim filmovima prije Drugog svjetskog rata.

On je uputio kritike na račun negativnih pojmova koji se koriste u snimku, a usmjereni su protiv muslimana i islama.

Borac za ljudska prava Rabbi Lody van de Kamp opisao je Wildersovu ideologiju kao "kopiju nacističke Njemačke".

Iznenađen je onim što je imao priliku vidjeti u spotu, za kojeg kaže da je strašan i da prelazi svaku mjeru.

Spot sadrži rasističke rečenice usmjerene protiv muslimana i islama, poput: "Demografski cunami stiže iz Afrike u Holandiju", "Evropska unija želi učešće izbjeglica s državama članicama, a mi to ne želimo", "Moramo zatvoriti granice i vratiti izbjeglice"...

Otkazano takmičenje karikaturista

Wilders je prošlog mjeseca otkazao planirano takmičenje karikaturista u crtanju poslanika Muhammeda te izjavio da do takmičenja neće doći iz sigurnosnih razloga.

"Odlučio sam da otkažem takmičenje kako bih izbjegao moguće žrtve islamskog nasilja. Ovdje se ne radi samo o meni. Oni ne vide samo mene kao metu, već cijelu Holandiju", rekao je on.

Radikalno desničarska PVV, na čelu s Wildersom, treća je po veličini stranka u Holandiji.

Izvor: Anadolija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.