Islamofobija hara na britanskim univerzitetima

Svaki treći student izrazio je zabrinutost da je vjera razlog zbog kojeg se suočavaju s verbalnim zlostavljanjem ili fizičkim napadima (Al Jazeera)

London – Studentica Zejneb iz Velike Britanije iznijela je svoje neprijatno iskustvo s rasizmom koje je imalo negativan utjecaj na nju te produbilo osjećaj straha od budućnosti u svjetlu eskalacije islamofobije.

Zejneb je izrazila uvjerenje da je upravo zbog načina odijevanja i marame bila izložena ružnim komentarima, koji su graničili s verbalnim uznemirivanjem, pogotovo “nakon terorističkih akcija u Evropi, za koje je odgovornost preuzela jedna od islamskih grupa”.

Ova studentica je ispričala kako je jedne prilike student ušao u salu prije početka predavanja i stavio na zid njeno ime i fotografiju žena iz grupe Islamska država Irak i Levant. Zatim je povikao na sav glas da sve žene koje se odijevaju na ovaj način podržavaju radikalizam i ubijanje. Iako je studentu izrečena disciplinska mjera isključenja sa fakulteta, ovaj incident je bio gorko iskustvo za studenticu Zejneb.

Mržnja prrema trećini studenata

Zejneb zaključuje da bi bilo pogrešno generalizirati, istakavši da su Britanci i dalje jedan od najboljih evropskih naroda po pitanju otvorenosti, kao i da ima mnogo prijateljica Britanki. Međutim, osudila je medije koji siju mržnju prema muslimanima u njihovim glavama.

Polemike o islamofobiji i rastućem rasizmu protiv muslimana ponovo su se vratile na britansku scenu. Međutim, ovog puta su ušle na vrata univerziteta, s obzirom na to da je anketa koju je provela Nacionalna unija studenata u Velikoj Britaniji pokazala da je gotovo trećina studenata muslimana u Velikoj Britaniji bila izložena zločinima iz mržnje zbog svoje vjere.

Prema novom istraživanju, provedenom 2017. godine, koje je objavljeno početkom prošle sedmice, svaki treći student, od ukupno 578 ispitanika, izrazio je zabrinutost da je vjera razlog zbog kojeg se suočavaju s verbalnim zlostavljanjem ili fizičkim napadima. Najveći dio njih, naravno, čine studentice, budući da marama ili veo preko lica čine sastavni dio njihovog vjerskog identiteta.

Hareem Ghani, članica Nacionalne unije studenata Velike Britanije i jedna od priređivačica studije, za Al Jazeeru kaže da provedeno istraživanje jasno ukazuje na veliki broj slučajeva u kojima su se studenti muslimani suočili s diskriminacijom na kampusu, počevši od verbalnih i fizičkih napada, pa sve do napada na simpozijima i seminarima, a ništa manje nisu zastupljeni ni napadi preko interneta.

Negativne posljedice strategije ‘Prevent’

Zanimljivi su i rezultati koje je nova studija pokazala vezano za vladin program poznat kao “Prevent” (prevencija), jer se čini da je ova vladina strategija za prevenciju ekstremizma bila kontraproduktivna. Aktivistica Ghani pojašnjava da se diskriminacija s kojom se suočavaju studenti muslimani može povezati s nasiljem i nepravdom s kojom se susreću u društvu kao cjelini.

Dodaje da svaki treći student osjeća negativne posljedice strategije “Prevent”, pogotovo jer ona jača koncept koji kod studenata muslimana budi osjećaj da su disproporcionalno na meti vlade.

Univerzitet u Bristolu u Velikoj Britaniji ranije je objavio niz studija koje upozoravaju na povećan procent diskriminacije protiv muslimanske omladine, naročito prilikom zaposlenja. Primjera radi, muslimanke u Velikoj Britaniji imaju 71 posto manje šanse prilikom zaposlenja od kršćanke bjelkinje.

Nabil Khattab, koji je radio na pripremama tih studija u Velikoj Britaniji tokom proteklih godina, smatra da je iznenađujući detalj u ovoj novoj studiji taj da se uznemiravanja dešavaju u akademskom kontekstu, do kojeg bi ovakve prakse trebale najteže doprijeti. Khattab, bivši profesor na Univerziteta u Bristolu, koji trenutno predaja na Institutu Doha za postdiplomske studije, smatra da se ovi rezultati u potpunosti podudaraju s podacima na tržištu rada i svakodnevnom praksom, pogotovo kada je riječ o muslimankama zbog njihovog načina odijevanja.

Diskriminacija proizilazi iz ksenofobije

Khattab se, također, osvrnuo na problem ksenofobije, odnosno mržnju prema strancima bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost. Prema njegovim riječima, potrebno je napraviti razliku između načina ophođenja prema muslimanima zato što su oni muslimani i ophođenja prema njima kao strancima koji pripadaju različitim etničkim skupinama, s obzirom na njihov izgled, boju kože ili različitu kulturu.

Kaže kako diskriminacija na osnovu gore spomenutih faktora ne proističe iz islamofobije, već iz ksenofobije. Istakao je da britanska odluka o izlasku iz Evropske unije nije donesena zbog muslimana, već zbog imigranata različitih kultura i religija.

U studiji je 80 posto ispitanika izrazilo uvjerenje da je islamofobija glavni pokretač ovakvih napada i uznemiravanja, dok je 43 posto njih izjavilo kako ne mogu izraziti svoje stavove zbog straha od zlostavljanja.

Izvor: Al Jazeera