Islamofobija buja u razjedinjenoj Evropi

Nakon posljednjeg vala izbjeglica u pitanje je dovedena sloboda kretanja unutar šengenske zone, posebno u zemljama središnje i istočne Europe. Demokracija u tim državama našla se na udaru, a u Poljskoj i Mađarskoj u pitanje su dovedeni neovisnost sudova i medija.

U studiju mađarske radiopostaje Klub nikad nisu sigurni hoće li im neko javljanje u program biti i posljednje. Otvoreno kritiziraju vlasti, pa su ostali bez većine oglašivača, ali i jednog broja frekvencija.

“Plašim se da ovi ljudi, posebno naš premijer, vjeruju kako sve treba biti po njihovom. Toliko su puni mržnje prema takozvanim neprijateljima da vjeruju kako su im neprijatelji svi koji ne misle isto što i oni”, ukazuje novinarka Yulia Varadi.

U dijelovima središnje i istočne Europe, u punopravnim članicama Europske unije, nacionalizam je uzeo maha. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je kako mu je jedan od uzora ruski predsjednik Vladimir Putin.

Orbanu su uzori Putin i Erdogan

Bivši mađarski ministar vanjskih poslova Peter Balazs objašnjava situaciju.

“Orban je priznao da su mu uzori Putin i [turski predsjednik Recep Tayyip] Erdogan ili, kako on to kaže, ‘uspješni lideri’. Najveća opasnost Orbanovog modela leži u tome što se sviđa još nekima”, kaže Balazs.

Čini se kako je tim putem krenula i Poljska, jer se u toj državi ograničavaju neovisnost pravosuđa i medijske slobode. Ovim dvjema državama pridružile su se Slovačka i Češka, koje su prošle godine odbacile sustav kvota za prihvat izbjeglica.

“Prošloga ljeta mađarske autoceste i željezničke postaje bile su pune izbjeglica. Većina je krenula prema Njemačkoj. Danas ih tu nema. Izgleda kako je država očišćena, a na granici sa Srbijom podignuta je ograda od bodljikave žice”, javio je Al Jazeerin reporter Jonah Hull.

Orban tvrdi kako brani kršćanske vrijednosti Europe od izbjeglica, koje su većinom muslimani. No, mala zajednica mađarskih muslimana zabilježila je rast zločina iz mržnje i prijetnji smrću.

Rast zločina iz mržnje

“Vlada je dolazak izbjeglica izjednačila s dolaskom islamskog terorizma. Argument za to su im čak bili napadi u Parizu. Ako nešto ponovite dovoljan broj puta, ljudi će u to početi vjerovati. Te sam probleme iznio glasnogovorniku mađarske Vlade”, upozorava Zoltan Bolek, lider Islamske zajednice u Mađarskoj.

“Sigurno nije riječ o antireligijskom stavu. Integracija muslimana u zapadnoj Europi nije bila uspješna. Nastala su paralelna društva. Kad ukazujemo na činjenicu da je to slučaj u najvećem broju zapadnoeuropskih država u posljednjih 20 godina, govorimo o realnosti”, smatra Zoltan Kovacs, glasnogovornik mađarske Vlade.

Ono što je za mađarske vlasti realnost, za druge je islamofobija, a to je rastući problem u većem dijelu Europe.

Izvor: Al Jazeera