Islamofobija, briga koja muči muslimane Francuske

Ovogodišnji susret održao se pod sloganom 'Za izgradnju budućnosti francuskih muslimana' (Al Jazeera)

Piše: Hisham Abu Mariam

Kao i svake godine, Fatima Abrakan odlučila je da prisustvuje godišnjim susretima muslimana Francuske zajedno sa svojom porodicom. Manifestacija se održava u predgrađu Pariza, no Fatimu nije omela ni velika udaljenost od skoro 700 kilometara koju mora preći, s obzirom na to da dolazi iz grada Montpelliera na jugu Francuske.  

Fatima je pokrivena muslimanka u tridesetim godinama koja radi kao medicinska sestra, a pored toga je i aktivistica u muslimanskoj zajednici u svom gradu još od studijskih dana. Kaže kako su ovi susreti prilika da se podsjeti na sve aktivnosti koje islamske organizacije uspješno realiziraju tokom godine. Također, to je prilika da se razmijene znanja i iskustva te prisustvuje seminarima brojnih islamskih intelektualaca iz Francuske.  

Ova mlada Francuskinja, inače porijeklom iz Maroka, pojasnila je za Al Jazeeru kako najviše strahuje za budućnost svoje sedmogodišnje kćerke. Iako ona odrasta u zemlji koja joj pruža sve što je potrebno za pristojan život, može se primijetiti kako se vjerske slobode muslimana počinju sužavati, te da u francuskim medijima rastu islamofobija i govor mržnje, prema njenim riječima.   

Fatima je istakla kako je među muslimankama prisutan sve veći strah, pogotovo onim pokrivenim, nakon učestalih napada ekstremističkih desničarskih skupina u posljednje vrijeme na muslimane i džamije u više francuskih gradova.   

Kaže da je počela razmišljati i o tome da se vrati u zemlju porijekla, Maroko, ili da se odseli u Veliku Britaniju, budući da se klima mržnje prema muslimanima zastrašujuće širi Francuskom, prema njenim riječima.

Duh odgovornosti

Na jednom od seminara, dr. Basma Maghrebi, aktivistica za ljudska prava i advokatica u Parizu, pozvala je muslimane da ne šute i ne ignoriraju nikakve oblike rasizma s kojim se suočavaju. 

“Ne treba se osloniti samo na političare da se bore za nas muslimane, već treba uzeti sve dobre zakone iz francuskog Ustava koji se bore protiv diskriminacije i rasizma i upotrijebiti ih u svoju korist”, izjavila je advokatica.

Basma Maghrebi dodaje da je došlo vrijeme da muslimani u Francuskoj djeluju odgovorno. Prije svega, da se obrate pravosuđu i, ako je to potrebno, podignu hiljade žalbi pred sudovima protiv svih osoba ili medijskih institucija koje dozvoljavaju da se emitira huškački govor protiv muslimana.     

Formiranje saveza

U istom tom kontekstu, Marwan Mohammed, borac za ljudska prava i bivši direktor Koalicije protiv islamofobije kritizirao je to što muslimani ignoriraju opasnost govora mržnje s kojim se svaki dan susreću.   

Skrenuo je pažnju da brojne političke stranke koriste diskurs islamofobije kao izborni adut ili za prikrivanje neuspjeha u rješavanju socijalnih ili ekonomskih problema s kojima se Francuska suočava. Muslimani moraju biti svjesni toga i moraju biti oprezni jer se radi o diskriminaciji i mržnji usmjerenoj protiv njih, ocijenio je on.

Lhaj Thami Breze, bivši predsjednik Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF), kaže kako moramo razlučiti između rasista u Francuskoj i Francuske koja nije rasistički nastrojena i štiti sve svoje građane bez ikakve diskriminacije.

Taj islamski čelnik izjavio je za Al Jazeeru da muslimani u Francuskoj moraju jačati svoje saveze i formirati frontu s onima koji njihovo prisustvo u zemlji vide kao nešto dobro, a ne kao prijetnju njima, ta da doprinose razvoju i prosperitetu francuskog društva.

Prisustvo islama kao realnost

Amar Lasfar, aktualni predsjednik UOFI-a, organizatora godišnjeg susreta muslimana Francuske, kaže da je prisustvo islama u Francuskoj postalo realnost, baš kao što je i ljubav muslimana prema državi u kojoj žive također realnost, što brojni protagonisti mržnje odbacuju i u to sumnjaju.

Lasfar je pozvao različite islamske organizacije da ujedine svoje napore kako bi se borile protiv islamofobije i radile na donošenju zakona koji bi kriminalizirali islamofobiju.

Ovogodišnji susret muslimana Francuske održan je u periodu od 19. do 22. aprila pod sloganom “Za izgradnju budućnosti francuskih muslimana”, u organizaciji Unije francuskih muslimana koja okuplja više od 300 muslimanskih organizacija i udruženja.

Manifestacija se smatra najvećim skupom muslimana na Zapadu, na kojem je prisustvovalo blizu 200.000 posjetitelja u pariškom predgrađu Bourget.

Izvor: Al Jazeera