Isključen sudija u Breivikovom slučaju

Optuženi će pročitati pisanu izjavu u trajanju blizu pola sata (EPA)

Sud u Oslu, u kome se sudi Andersu Behringu Breiviku za ubistvo 77 ljudi u Oslu i na otoku Utoja 22. jula prošle godine, isključio je u utorak, u nastavku procesa, jednog sudiju porotnika zbog komentara na internetu u kome je tražio da se optuženi osudi na smrtnu kaznu.

Poslije polusatne pauze, ubrzo nakon početka drugog dana suđenja, sutkinja Wenche Elisabeth Arntzen je saopćila kako je odlučeno da sudija porotnik Thomas Indreboe nije podoban zbog komentara koje je postavio na svom profilu na Facebooku, dan nakon što je Breivik izveo napade prošle godine.

“Smrtna kazna je jedini pravičan ishod u ovom slučaju”, napisao je Indreboe.

Norveška ne propisuje smrtne kazne.

Desničarski pozdrav

Brejvik je u utorak, kao i prethodnog, prvog dana suđenja, po ulasku u sudnicu uputio desničarski pozdrav, nakon što su mu skinute lisice s ruku.

Breivik je prvog dana suđenja rekao da je djelovao u samoodbrani i da ne priznaje norveški sud.

Njegov advokat Geir Lippestad ranije je izjavio da će optuženi prvog dana svjedočenja pročitati svoju pisanu izjavu u trajanju od blizu pola sata.

Al Jazeerin novinar Jonah Hull, koji izvještava iz Osla, rekao je da njegov iskaz, koji će, prema očekivanjima, trajati više dana, neće biti prikazan uživo.

Breivik će na raspolaganju imati pet dana da objasni zbog čega je aktivirao bombu ispred sjedišta Vlade u Oslu, gdje je usmrtio osmero ljudi, a zatim na otoku Utoja, u omladinskom kampu Laburističke partije, ubio 69 ljudi.

Lippestad je rekao kako je važno da Breivik objasni svoje postupke, što je, kako je kazao, i njegovo pravo, iako porodice žrtava strahuju da će svjedočenje iskoristiti za izlaganje svojih ekstremističkih ideja.

Uznemirujuće svjedočenje

Breivikov tim odbrane već je upozorio da će mnoge Norvežane njegovo svjedočenje uznemiriti, a očekuje se da će, umjesto pokajanja, izraziti žaljenje što nije ubio više ljudi.

Norvežanin je priznao da je počinio napade, ali se izjasnio da nije kriv za terorizam i masovno ubistvo, ističući da je ubistva počinio kako bi zaštitio Norvešku od multikulturalizma i islama.

Breivik je u ponedjeljak, prvog dana suđenja, kazao da je djelovao u samoodbrani i da ne priznaje norveški sud.

On je gotovo sat, koliko su tužioci iznosili detalje o njegovom stravičnom zločinu, bio potpuno miran, ali je zaplakao kada je emitiran 12-minutni videosnimak, sažetak njegovog manifesta na 1.500 stranica, koji je objavio na dan ubistava 22. jula.

Mentalna sposobnost


Breivik je zaplakao prvog dana suđenja [EPA]

Lippestad je kasnije rekao da je njegov klijent zaplakao vjerovatno zbog toga što smatra da su njegovi napadi bili “okrutni, ali neophodni” kako bi se Evropa spasila.

Dijelovi suđenja prenose se na norveškoj televiziji, ali sud neće dozvoliti da se emitira Breivikovo svjedočenje, niti izlaganja njegovih svjedoka.

Očekuje se da će suđenje trajati 10 sedmica, a jedno od glavnih pitanja je Breivikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud odluči da je mentalno sposoban krivično odgovarati, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može biti produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.

Izvor: Al Jazeera i agencije