Iskazi zatvorenica u UAE-u: Muče nas vodom i hranom punom insekata

Pored toga što je psihički i fizički mučena, Al-Abdouli je bila primorana slušati jauke i vrištanje drugih mučenih zatvorenica

Snimci koji su procurili iz zatvora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ponovo su iznijeli na površinu pitanje kršenja ljudskih prava zatvorenika u toj državi. Na specijalnom seminaru, koji je održan u srijedu navečer u Londonu, britanski aktivisti i borci za ljudska prava imali su priliku poslušati svjedočenja zatvorenica iz UAE-a i drugih zemalja o različitim vrstama fizičkog i psihičkog mučenja u zatvorima u Abu Dhabiju.

Učesnici seminara pozvali su na provođenje sveobuhvatne međunarodne istrage o slučaju kršenja ljudskih prava u zatvorima u UAE-u.

Međunarodni pravnik Rodney Dixon, jedan od govornika na seminaru, rekao je da je važno uzeti u obzir činjenice kako bi se predočila ozbiljnost onoga što se dešava u zatvorima u UAE-u, da se utvrdi do koje mjere se koristi sila u podčinjavanju tamošnje opozicije i dokaže da vlada odabire najosjetljivije kategorije stanovništva, poput žena, za demonstraciju svoje moći. Naglasio je da je važno djelovati u skladu sa zakonom kako bi se pomenuta praksa zaustavila uz upotrebu dostupnih pravnih sredstava.       

Hannah Phillips, istraživačica u Arapskoj organizacija za ljudska prava u Velikoj Britaniji (AOHR UK), predstavila je jedan aspekt onoga sa čime se suočavaju zatvorenice u zatvorima u UAE-u. Pojasnila je da dolazi do zloupotrebe zakona o borbi protiv terorizma, jer se aktivistice hapse pod optužbom da predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost države.

Istakla je kako je očigledno da da u toj državi nedostaje slobode izražavanja, naročito na internetu, s obzirom na to da se 70 posto optužbi protiv zatvorenika fokusira na pitanje prava na izražavanje.    

U izvještaju o ljudskim pravima, kojeg je predstavila ova organizacija, navodi se da su uhapšene žene bile primorane potpisati dokumente koji nisu bili prevedeni i nisu su imali objašnjenje. Phillips je rekla da njena organizacija dokumentirala svjedočenje Amine al-Abdouli, koja se nalazi u zatvoru Wathba u Abu Dhabiju.

Amina je svom pismu napisala da je mučena vodom i premlaćivana. Pored toga što je psihički i fizički mučena, primorana je slušati jauke i vrištanje drugih mučenih zatvorenica. Phillips je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na UAE kako bi prestali s kršenjem prava.         

Guantanamo UAE-a 

S druge strane, Joe Odell, službenik za medije iz Međunarodne kampanje za slobodu u UAE-u (ICFUAE), kaže da izvještaji ukazuju na to da je broj političkih zatvorenika u UAE-u znatno veći nego na bilo kojem drugom mjestu na svijetu. Odell je sumirao da je organizacija AOHR UK dokumentirala detalje svjedočenja zatvorenice Amine iz Emirata, između ostalog i problem loše hrane koja se daje zatvorenicima te masovnog kršenja prava u zatvorima.

Odell je naveo primjer iz Amininog iskaza da hrana koju dobijaju u zatvoru nije ni za životinjsku upotrebu. Riža je, prema njenim riječima, puna žohara. U ćelijama tokom ljeta ne rade klima uređaji, što je dovelo do povećanja broja samoubistava među zatvorenicama. Navela je primjer jedne Marokanke koja je skočila s četvrtog sprata u pokušaju da izvrši samoubistvo i izbjegne dalja mučenja. Ovaj britanski novinar je uporedio zatvor Razeen u Abu Dhabiju sa Guantanamom.   

Kada je riječ o tome šta pravnici trebaju poduzeti vezano za ove povrede prava, Sue Willman, pravnica i ekspertica za međunarodne ugovore o ljudskim pravima, kaže da prije svega treba dokumentirati dokaze o hapšenjima i onome što se dešava u tajnim zatvorima u UAE-u.

Willman je za Al Jazeeru izjavila da se ona nije fokusirala samo na pisane iskaze u svom dokumentiranju dešavanja u Emiratima, već se i sastala sa ženama i muškarcima koji su prošli kroz zatvorsko iskustvo u toj državi. Kazala je kako su se Emirati iznenađujućom brzinom transformirali ”iz prijestolnice sreće u sjedište mučenja i patnje.”

Pravne opcije

Vezano za pravne mogućnosti koje imaju žrtve, ova pravnica pojašnjava da žene koje su prošle torturu imaju pravo da podnesu žalbu međunarodnim organizacijama i specijalnom izvjestitelju Ujedinjenih naroda za borbu protiv torture. Naglasila je da britanski zakoni mučenje smatraju zločinom koji treba istražiti, dodavši da u ovoj situaciju moraju postajati stvarni svjedoci koji će biti izvedeni pred sud. Ako se ti uslovi ispune, britansko pravosuđe će provesti istragu i uhapsiti osobe umiješane u ova mučenja tokom posjete Velikoj Britaniji.  

Pravna ekspertica Haydee Dijkstal je naglasila da postoje međunarodni zakoni i pravila na osnovu kojih se može pokrenuti sudski postupak protiv UAE-a, poput Komiteta protiv torture i u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, bez obzira što Abu Dhabi nije potpisnik svih konvencija protiv torture.    

Na seminaru je u cijelosti prezentiran procurjeli snimak zatvorenice Amine al-Abdouli, koji je snimljen 19. maja ove godine. Amina se na tom snimku žali kako joj nije dopušteno da vidi svoju djecu te spominje različite vrste uznemiravanja i fizičkog i psihičkog mučenja. 

Svjedočenja preko Skaypea

Prisutnima na seminaru su se obratile i dvije žene putem Skaypea te prenijele svoje iskustvo boravka u zatvorima u Emiratima. Jedna od ovih žena nema državljanstvo nijedne od arapskih zemalja i zatražila je da njen identitet ostane skriven jer strahuje za sudbinu svoje porodice.

Izjavila je da je u zatvoru provela šest mjeseci i da joj nije bilo dopušteno da zna za što se tereti. Također je potpisala i neke dokumente, iako ne razumije arapski jezik. Pojasnila im je da ne govori taj jezik, ali su je i pored toga prisilili da potpiše dokumente. Dodala je kako je njeno zdravstveno stanje bilo ugroženo, ali joj nisu dozvolili da posjeti doktora. Nije mogla kontaktirati ni ambasadu svoje države, zbog čega je njena porodica vjerovala da je preminula. 

Druga žena je izjavila da je u zatvor u UAE-u odvedena 25. decembra prošle godine, gdje je bila izložena seksualnom ponižavanju i fizičkom i psihičkom mučenju. Mjesto pritvora je opisala kao prljavo i puno žohara. Mogla je i čuti jauke i vriske mučenih osoba, rekavši kako ti zatvori nemaju ni osnovne uvjete za boravak ljudi u njima.   

Mohammed Jamil, direktor organizacije AOHR UK, izjavio je za Al Jazeeru da je istina jasna i da je sigurnosne vlasti UAE-a ne mogu poricati. Ta istina glasi: UAE hapsi žene i brutalno ih muči. Da nije hrabrosti zatvorenica poput Amine al-Abdouli i Aliae Abdel Nour, koje su zavapile iza rešetaka tražeći pomoć, svijet ne bi znao da se u emiratskim zatvorima nalaze žene, kazao je.   

AOHR UK navodi da britanska vlada već šest godina ima izvještaje koji otkrivaju da su stotine Britanki godišnje bile izložene hapšenjima u UAE-u, gdje su podvrgnute mučenjima i nepravednim suđenjima. Britanska vlada je pozvala da se zaustavi licemjerje, kako su ga nazvali, te da se počne raditi na davanju prednosti univerzalnim ljudskim vrijednostima nad materijalnim interesima. 

Izvor: Al Jazeera