Oglasi

ISIL uspostavio 'pokrajinu' u Indiji

Novinska agencija ISIL-a objavila je vijest o osnivanju pokrajine, te da je ISIL nanio žrtve indijskoj vojsci.
Objava ISIL-a o uspostavi nove pokrajine prvenstveno ima za cilj osnažiti reputaciju grupe koja je u Iraku i Siriji doživjela porazReuters/Arhiva

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) je nakon sukoba između naoružane grupe i snaga sigurnosti u osporavanom Kašmiru prvi put objavila da je u Indiji uspostavila „pokrajinu“, javlja u subotu Reuters.

Amaq, novinska agencija povezana s ISIL-om objavila je vijest o osnivanju pokrajine "Wilayah of Hind“ te da je ISIL nanio žrtve indijskoj vojsci u gradu Amshipora u kašmirskom okrugu Shopian.

Saopštenje ISIL-a poklapa se sa saopštenjem indijske policije o sukobu u Shopiani koja navodi da je tom prilikom ubijen pripadnik pobunjeničke grupe „Ishfaq“ Ahmad Sofi.

Objava ISIL-a o uspostavi nove pokrajine prvenstveno ima za cilj osnažiti reputaciju te oružane grupe koja je u Iraku i Siriji doživjela poraz, te je protjerana iz samoproglašenog kalifata. ISIL je svojevremeno u Iraku i Siriji kontrolirao velika područja tih zemalja.

Brze i kratke oružane akcije

Nakon tog poraza ISIL sada pribjegava brzim, kratkim oružanim akcijama i samoubilačkim napadima, a odgovornost je preuzeo i za napade na Šri Lanki na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 253 ljudi, među kojima i 45 djece. 

Mete bombaša samoubojica bile su katoličke crkve i luksuzni hoteli u kojima većinom odsjedaju zapadni turisti.

Nakon napada vlasti su pokrenule sveobuhvatnu potragu za osumnjičenima, a predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena je sedam dana nakon napada u ime nacionalne sigurnosti objavio zabranu nošenja "nikaba“, ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo i lice. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.