ISIL uništio dio rimskog amfiteatra u Palmiri

Drevni rimski spomenik tetrapilon vjerovatno je uništen pomoću dinamita, rekli su nevladini aktivisti (Reuters)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) uništila je dio rimskog amfiteatra u historijskom sirijskom gradu Palmiri, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

SANA javlja da su borci ISIL-a uništili “fasadu” amfiteatra iz drugog stoljeća, kao i kapiju tetrapilon, koji su drevni rimski spomenici.

Satelitski snimci koje je analizirala nevladina organizacija posvećena očuvanju kulturnog naslijeđa u Siriji i Iraku pokazuju da su ovi spomenici vjerovatno uništeni pomoću dinamita tokom napada u srijedu.

Maamoun Abdulkarim, šef Vladinog odjela za antikvitete, rekao je da je drevni grad pretrpio dodatna oštećenja u petak.

U izvještaju koji su potvrdili posmatrači iz sirijske opozicije agencija nije dala dodatne detalje ni informaciju o tome kada su spomenici uništeni.

Pogubljeno 12 ljudi

U međuvremenu, pripadnici ISIL-a pogubili su u Palmiri najmanje 12 ljudi, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

ISIL je obezglavio četvero ljudi – državnih službenika i nastavnika, ispred muzeja, saopćeno je iz Opservatorije, prenio je ranije Reuters.

Osmerica ostalih, od kojih su četverica pripadnika Vladinih snaga, kao i četverica pobunjenika uhvaćenih u drugom dijelu Sirije, strijeljani su.

Neka od ubistava izvršena su u drevnom rimskom teatru u Palmiri, prenosi Opservatorija.

Borci ISIL-a u decembru prošle godine ponovo su osvojili drevni grad od vladinih trupa, devet mjeseci nakon što su iz njega potisnuti tokom ofanzive koju je podržavala Rusija.

Pripadnici ISIL-a prošle su godine uništili nekoliko drevnih hramova i relikvija u Palmiri.

Izvor: Agencije