ISIL uništio asirski hram star 3.000 godina

Datum videosnimka ISIL-a nije poznat

Borci grupe Islamska država Irak i Levant objavili su videosnimak na kojem se vidi kako eksplozija razara hram star 3.000 godina u asirskom gradu Nimrudu na sjeveru Iraka, u njihovom najnovijem napadu na jedno od najvećih arheoloških i kulturnih blaga u svijetu.

Ujedinjeni narodi su potvrdili da satelitski snimci pokazuju “veliku štetu na glavnom ulazu” hrama posvećenog babilonskom bogu mudrosti Nabuu.

Asirski grad Nimrud smješten je 30 kilometara južno od današnjega grada Mosula, koji su borci ISIL-a osvojili u junu 2014. godine, prenosi Hina.

Datum videosnimka ISIL-a nije poznat, a Reuters nije mogao nezavisno provjeriti njegovu autentičnost.

Uništavanje baštine

Na snimku se također vide buldožeri kako sravnjuju drevna “Vrata Nergala”, dio historijskih gradskih zidina u Mosulu, o čemu je izviješteno ranije tokom  godine.

Na videosnimku je prikazan muškarac koji kaže da se destrukcijom želi spriječiti muslimane da se vrate idolopoklonstvu.

Ova grupa sve predislamske kulture smatra idolatrijskima, kao i svaku religiju izvan njihove radikalne interpretacije sunitskog islama.

Posljednji dokaz uništavanja dolazi u vrijeme kad se iračka vojska i snage kurdskih Pešmerga, uz podršku koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država,  pripremaju za ofanzivu da preuzmu Mosul.

Izvor: Agencije