ISIL ubio tri osobe na kolonadama u Palmiri

Grupa nije obavijestila stanovnike o identitetu pogubljenih osoba, ni o razlogu njihovog pogubljenja (AP)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant pogubili su tri osobe aktivirajući eksploziv ispod kolonada u antičkom gradu Palmiri, za koje su ih bili privezali, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Pripadnici ISIL-a su “privezali za kolonade tri osobe iz Palmire i okoline koje su zarobili (…) i pogubio ih dignuvši u zrak” tri stupa, saopćio je SOHR.

Po riječima Khaleda al-Homsija, aktiviste iz Palmire, grupa nije obavijestila stanovnike o identitetu pogubljenih osoba, ni o razlogu njihovog pogubljenja.

“Niko nije prisutstvovao [pogubljenjima]. Kolonade su uništene i ISIL je zapriječio pristup tom mjestu”, rekao je Homsi za AFP.

Homsi je nećak Khaleda al-Asaada, 81-godišnjeg arheologa koji je decenijama proučavao arheološko nalazište u Palmiri, a kojeg su pripadnici ISIL-a pogubili u augustu.

Uništavanje svjetske baštine

ISIL, koji je u maju iz Palmire potisnuo snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i ranije je uništavao bogatu arheološku baštinu ovog antičkog grada, koju je UNESCO uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.

Ova grupa raznijela je drevni Belov hram te manji hram Baal Shamin, a nedavno su se pojavile informacije da je uništena i Trijumfalna kapija, jedan od najznačajnijih spomenika u Palmiri.

Sva ova zdanja bila su stara 2.000 godina.

Ruševine Palmire posjećivalo je oko 150.000 ljudi na godinu prije nego je 2011. godine počeo rat u Siriji, u kojem je do sada poginulo više od 250.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije