ISIL ubio iranskog generala u Siriji

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant  (ISIL) ubili su iranskog vojnog komandanta, brigadnog generala Hosseina Hamedanija u predgrađu sirijskog grada Halepa, saopštila je iranska vojska.

Iranska elitna Islamska revolucionarna garda objavila je vijest o njegovoj smrti koju je prenio Sepah News.

Hamedani je bio vojni savjetnik sirijskoj vojsci, javlja iranski Press TV.

Iran je saveznik predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Teheran je poslao članove Revolucionarne garde i vojne savjetnike da pomognu Assadu protiv pobunjenika koji se bore da ga svrgnu s vlasti.

SOHR: Poginuo u borbama

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javlja iz Bejruta da se u zvaničnim saopštenjima ne spominju detalji Hamedanijeve pogibije, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava  tvrdi da je Hamedani poginuo u borbama u blizini vojnog aerodrome Kuerisa, gdje se vode žestoke borbe između Vladinih trupa i ISIL-a u okviru nedavno pokrenute ofanzive Sirijske vojske.

”Iranske vojne vlasti se još nisu oglasile o ovome, iako Iran priznaje da su vojni savjetnici na terenu u Siriji od samog početka. Kako tvrde, nastoje zaštititi sveta šiitska mjesta u Siriji. Iranska vlada ne govori ono što je već poznato na osnovu dokaza, a to je da na terenu djeluju i iranske trupe koje pomažu sirijskoj vojsci”, javlja Khodr.

”Međutim, iranski saveznici, šiitski pokret Hezbollah iz Libana, ne krije da se nekoliko hiljada njihovih boraca bore na stani sirijske vlade.

Bez sumnje Iranci i Hezbollah pružaju nesebičnu pomoć Vladi u Damasku. Čak je i sam Bashar al-Assad prije nekoliko mjeseci rekao da njegove snage imaju problema da popune vojne jedinice i da se bore na više frontova. Osim toga, odnedavno se i Rusija, još jedan blizak saveznik Assada, uključila u sukob na strani sirijske vlade kroz kampanju vazdušnih napada protiv pobunjeničkih grupa.”

Izvor: Al Jazeera i agencije