ISIL u Siriji uzeo za taoce više od 700 ljudi

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) uzela je za taoce više od 700 ljudi u sirijskoj regiji Deir-ez-Zor, a među njima ima i građana zemalja zapadne Evrope i drugih dijelova svijeta, javlja Tass pozivajući se na vojni diplomatski izvor.

Borci grupe su napali izbjeglički kamp u oblasti koju kontroliraju koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je isti neimenovani izvor, prenosi Tanjug.

“Koristeći nekažnjivost, ekstremisti ISIL-a izveli su napad na izbjeglički kamp koji se nalazi u blizini naseljenog mjesta Al-Bahra 13. oktobra. Kao rezultat, uzeli su za taoce i prevezli gotovo 130 arapskih porodica u grad Hajin, koji drže pod kontrolom”, rekao je taj izvor.

Povlačenje ISIL-a

Prema njegovim riječima, “među taocima grupe Islamska država Irak i Levant u toj oblasti je više od 700 ljudi, uključujući građane zapadnoevropskih i drugih zemalja”, prenosi ruska agencija.

Grupa Islamska država Irak i Levant koja je kontrolirala velike teritorije u Iraku i u Siriji od 2014. godine sada se povukla u pustinjske oblasti.

Borci ISIL-a nalaze se u provinciji Deir-ez-Zor na istoku Sirije, gdje su arapsko-kurdske snage prije nešto više od mjesec dana pokrenule ofanzivu da ih izbace.

Prema Sirijskim demokratskim snagama gotovo 3.000 boraca ISIL-a, uglavnom stranaca nalazi se u sektoru Hajin blizu iračke granice.

Izvor: Agencije