ISIL tvrdi da je oteo Norvežanina i Kineza

Norveška premijerka saopćila j e da je jedan norveški državljanin otet kao taoc, i to u Siriji (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) tvrdi da drži jednog Norvežanina i Kineza kao taoce te traži otkupninu za njihovo oslobađanje, a norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je da je u Siriji otet jedan državljanin Norveške, prenose agencije.

U najnovijem izdanju svog magazina Dabiq, koji izlazi na internetu, ISIL je postavio fotografije dvojice muškaraca u žutoj zatvorskoj uniformi.

Navodi se da su u pitanju 48-godišnji Ole Johan Grimsgaard Ofstad iz Osla i 50-godišnji Fan Jinghui, konsultant iz Pekinga.

ISIL ne navodi kada i gdje su ih zarobili.

Norveška premijerka u Oslu je saopćila da je jedan norveški državljanin otet kao talac, i to u Siriji.

“Ovo je ozbiljan i kompliciran slučaj. Naš cilj je da naš državljanin sigurno stigne kući u Norvešku”, rekla je Solberg nacionalnoj novinskoj agenciji NTB.

Utapanje izbjeglica

Ta agencija navela je da je za ovaj slučaj otmice prije nekog vremena oformljena krizna grupa u Ministarstvu vanjskih poslova.

U najnovijem izdanju online magazina, ISIL je za utapanje stotina izbjeglica, uključujući trogodišnjeg Aylana Kurdija, okrivio “muslimane koji napuštaju svoju zemlju”. 

Također su pisali i o uništavanju drevnog Belovog hrama u antičkom gradu Palmiri navodeći da je “bila dužnost ISIL-a da uništi hram paganizma”.

AP podsjeća da ova grupa kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije, da je ubila nekoliko talaca i na internetu objavila jezive snimke pogubljenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije