ISIL premješta ropkinje iz Mosula u Raqqu

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant smatraju jezide poklonicima đavola i pokušavaju uništiti jezidski identitet (Reuters)

Islamska država Irak i Levant premješta desetke jezidskih žena, koje je zarobio i napravio ropkinjama, iz iračkog Mosula u sirijski grad Raqqu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). 

Borci ISIL-a bježe iz Mosula prema Raqqi dok deseci hiljada iračkih i američkih vojnika, kurdskih Pešmergi, sunitskih plemena i šiitskih milicija učestvuju u ofanzivi na ovaj drugi po veličini irački grad koji je ISIL zauzeo 2014. 

SOHR tvrdi da su deseci porodica pripadnika ISIL-a već stigli u Raqqu. 

Borci ove grupe zarobili su hiljade jezidskih žena i djece, a ubili muškarce. Žene su pretvorili u svoje ropkinje i silovali ih. 

Sistematsko mučenje i ubijanje

ISIL progoni jezide, iračku manjinsku grupu koja vjeruje u jednog Boga koji je stvorio Zemlju i ostavio je na čuvanje “anđelu-paunu”. 

Pripadnici ISIL-a zbog toga smatraju jezide poklonicima đavola i pokušavaju uništiti jezidski identitet primoravajući muškarce da promijene vjeru ili da umru, siluju djevojčice starije od devet godina, prodaju žene na pijacama roblja i regrutiraju dječake za borbu, navodi izvještaj UN-a.

Ujedinjeni narodi su 17. juna objavili izvještaj u kojem se navodi sistematsko mučenje i ubijanje koje provodi ISIL nad jezidima u Siriji i Iraku.

U ovom izvještaju se navodi kako ISIL pokušava uništiti vjersku zajednicu koja ima 400.000 pripadnika ubijanjem, seksualnim ropstvom i drugim zločinima.

Ujedinjeni narodi su optužili ISIL za genocid nad ovom zajednicom.

Izvor: Agencije