ISIL poziva na napade na Jevreje

Grobnica je pronađena šest godina pošto je ISIL proglasio samozvani kalifat (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pozvala je svoje pripadnike i druge muslimane da napadaju Jevreje u audioporuci objavljenoj u ponedjeljak, u pokušaju da se sabotira novi američki mirovni plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Poruku je, navodno, uputio glasnogovornik ISIL-a Abu Hamza al-Quraishi, ali Reuters nije mogao potvrditi njenu autentičnost, prenosi Hina.

Grupa ISIL nema ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu, ali nova poruka izgleda kao njen pokušaj da ostane relevantna i bude u skladu sa stavovima muslimana, rekao je H. A. Hellyer iz Carnegiejeve fondacije za međunarodni mir.

“Pozivamo vas da se pridružite vojnicima halifata, koji žele izbrisati granice i brane koje ih sprečavaju da se bore protiv Jevreja”, rekao je u poruci Quraishi.

Posebno je pozvao pripadnike ISIL-a iz njegovog sinajskog krila u Egiptu, kao i one u Siriji, da izvode prekogranične napade na izraelske ciljeve.

“Budite predvodnica u borbi protiv Jevreja i uništavanju njihovih planova kao što je ‘Plan stoljeća'”, rekao je on.

Očekuje se objava Trumpovog plana

Predsjednik SAD-a Donald Trump trebao bi svoj dugo očekivani mirovni plan predstaviti na odvojenim sastancima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i opozicijskim čelnikom Bennyjem Gantzom kasnije u ponedjeljak u Washingtonu.

Palestinci se boje da će taj plan potpuno pokopati njihove nade da bi mogli dobiti nezavisnu državu.

Zaprijetili su da bi se zbog tog plana mogli povući iz mirovnih sporazuma iz Osla.

Također su odbili prihvatiti 50 milijardi dolara vrijedan razvojni plan koji je SAD predložio u julu prošle godine kako bi pomogao palestinskoj ekonomiji.

ISIL se pokušava pregrupirati i razviti novu strategiju nakon što je u oktobru ubijen njegov vođa Abu Bakr al-Baghdadi.

Prošle godine poražen je u Iraku i ostao bez znatnog dijela teritorije u Siriji.

Izvor: Agencije