ISIL poziva izbjeglice: Dođite kod nas

ISIL od izbjeglica zahtijeva da se vrate u 'zemlje islama i muslimana' (EPA)

Yasser Al-Issa – Deir Al-Zour

Organizacija Islamska država Irak i Levant ne može propustiti ni jedan događaj ili problem a da i ona ne uzme učešće u dešavanjima, i to kroz iznošenje svojih stavova i mišljenja. Posljednja situacija u kojoj ISIL istupa sa svojim stavom tiče se pitanja izbjeglica.

Pa tako ova organizacija napada na same izbjeglice i poručuje im – u svom novom videosnimku – da “napuštaju zemlje muslimana i islama i odlaze u nevjerničke zemlje.”

Ured za medije u Wilayat al-Khayr, kako ISIL naziva okrug Deir al-Zour, na istoku Sirije, objavio je novi snimak pod nazivom “U dezerterskim kampovima”. Traje 21 minutu i počinje citiranjem riječi poslanika Muhammeda o iseljenju te nabrajanjem islamskih osvajanja kroz historiju.

ISIL u svom novom snimku pokazuje patnje izbjeglica koje idu za Evropu te “poniženja i sramote” kroz koje prolaze na svom putu prema tim zemljama, opisujući ih kao “nevjerničke zemlje”.

Negativne posljedice azila

Kao što je već postala uobičajena praksa, ISIL i u ovom snimku prikazuje isječke preuzete iz svjetskih medija na kojima se vidi patnja sirijskih izbjeglica u državama kroz koje putuju.

Nakon toga, jedan od njihovih islamskih pravnika, kojeg nisu imenovali, iznosi islamsko-pravno mišljenje organizacije ISIL te naglašava da sve što tvrdi, vezano za pitanje azila, predstavlja stav islamskoga prava. Također pojašnjava i sve negativne posljedice takvog čina po vjeru, čast i imetak jednog muslimana.

U videosnimku se, od početka do kraja, prezentiraju stavovi jednog broja građana Deir al-Zoura, koji iznose “sve negativne posljedice azila”, na način kako oni to vide, te pozivaju sve one koji su izbjegli u evropske zemlje da se vrate u svoje države.

Ovakve izjave građana dolaze u kontekstu ISIL-ove šerijatsko-pravne poruke izbjeglicama, gdje se navode sve “pozitivne strane boravka u islamskoj zemlji i zabrana njenog napuštanja, kao i spremnost pružanja azila svima koji to zatraže.”

Izvor blizak ISIL-u u razgovoru za Al Jazeeru podržava ovu ISIL-ovu poruku upućenu izbjeglicama, ističući da se “poslanik Muhammed odriče svih onih koji žive među nevjernicima te da su poslanikove riječi po tom pitanju eksplicitne. Pa kakva je onda svrha života u miru ako izgubiš svoju vjeru?”

Prema riječima ovog izvora, postoje “fetve sunitske pravne škole u Siriji, ali i izvan nje, kojima se zabranjuje uzimanje azila u nevjerničkim zemljama”, kao i da se “boravak u zemljama gdje se javno manifestira politeizam, nevjerništvo, kršćanska vjera i drugi oblici nevjerovanja smatra nedozvoljenim činom.”

Dodaje da “države koje žele privući izbjeglice u svoje zemlje računaju na djecu, a ne na odrasle osobe, te da imaju dalekosežne ciljeve u prihvatanju izbjeglica.”

Deir al-Zour i azil

Kao odgovor na tvrdnje da je ISIL u mogućnosti primiti izbjeglice koje se eventualno žele vratiti na teritorije pod njihovom kontrolom, ovaj izvor kaže “da se svaka izbjeglica može vratiti, jer je uzimanje azila strogo zabranjeno djelo po islamu, ali da to osobu koja postupi na taj način ne izvodi iz vjere. Možda je pozivanje izbjeglica na povratak zapravo i cilj ovog video snimka.”

Sa svoje strane, Harith al-Ansari, direktor opozicione mreže “Službeni glasnogovornik eufratske revolucije”, kaže da ga začuđuje to što je ISIL odlučio iznijeti svoj stav po pitanju izbjeglica preko medijskog ureda u Deir al-Zouru, a ne sa nekih drugih teritorija koje drži pod svojom kontrolom u Iraku i Siriji.

Razlog zbog čega je to tako pripisuje činjenici da je najveći broj izbjeglica na nivou svih sirijskih pokrajina upravo sa teritorije Deir al-Zoura.

Al-Ansari za Al Jazeeru pojašnjava da, prema informacijama sa kojima raspolaže, “samo iz sela Bukros, u provinciji Deir al-Zour, dnevno iseli 15 mladića u pravcu Turske, nakon koje idu dalje za Evropu, najčešće prema Njemačkoj.”

Ističe da postoji nekoliko stvari na koje se treba obratiti pažnja u ovom snimku, a jedna od najvažnijih je da “ISIL osuđuje izbjegličke kampove i loš odnos prema izbjeglicama, dok u isto vrijeme zaboravlja, ili se prave da su zaboravili, kako je ISIL protjerao izbjeglice iz škola bez da im osigura alternativni smještaj, te da još uvijek igraju na kartu da su oni zemlja islama, dok je sve drugo zemlja nevjernika.”

Al-Ansari smatra da ovaj videosnimak i poruke koje je uputio ISIL neće imati odjeka kod izbjeglica, bez obzira na to “jesu li te izbjeglice stigle do Evrope, ili su na putu ka Evropi, ili se tek spremaju za odlazak.”

Izvor: Al Jazeera