ISIL pogubio desetke svojih boraca u bijegu

Tokom prošle godine, ISIL pogubio 1.841 civila, uključujući 76 djece i 95 žena (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) navodno je pogubila najmanje 91 osobu širom Sirije u periodu od mjesec dana, uključujući 39 ljudi iz svojih redova.

Pogubljenja su izvedena nakon optužbi za vračanje, sodomiju, preljub, razbojništvo, priključivanje i sarađivanje sa rivalnim grupama, sarađivanje sa koalicijom na čelu sa SAD-om koja se bori protiv ISIL-a, sarađivanje sa snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i vrijeđanje Boga, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Ova organizacija sa sjedištem u Britaniji saopćila je da su se pogubljenja, uglavnom izvedena odsijecanjem glave, desila između 29. jula i 29. augusta.

Najmanje 32 civila, uključujući dvije žene, su među žrtvama, dodao je SOHR.

Među pogubljenima je i 11 boraca iz drugih grupa i devet pripadnika Assadove vojske.

Od proglašenja takozvanog „islamskog halifata“ u junu prošle godine, ISIL je ubio 182 svoja borca koji su uhvaćeni u pokušaju da pobjegnu i vrate se kući, naveo je SOHR.

Ubistvo više od 1.800 civila

Iz ove ogranizacije dodaju da je tokom prošle godine, ISIL pogubio 1.841 civila, uključujući 76 djece i 95 žena, pucajući u njih, odsjecajući glave, kamenovanjem, bacanjem sa visokih zgrada i spaljivanjem.

Međutim, ovaj broj se ne može potvrditi i iz drugih izvora.

ISIL je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije, a od tada su hiljade stranih boraca iz cijelog svijeta došle u ove zemlje da se bore uz grupu.

Objavljeno je nekoliko izvještaja da se borci iz Evrope žele vratiti kući, ali da se boje za svoje živote ukoliko budu uhvaćeni.

ISIL je objavio desetke videa pogubljenja zarobljenih neprijateljskih boraca, aktivista i novinara.

Prošle godine, grupa je ubila dva američka novinara, jednog američkog i dva britanska humanitarna radnika, u pokušaju da stvore pritisak na međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om, koja bombarduje položaje ISIL-a u Siriji od septembra prošle godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije