ISIL otvorio svoju društvenu mrežu

Nije poznato ko je kreirao stranicu i koliko je članova privukla

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) otvorili su društvenu mrežu sličnu Facebooku, nazvanu „5elafabook“, ali je ona sinoć srušena, prenose agencije.

Nakon što im je zabranjeno djelovanje na Twitteru i Facebooku, ISIL je pokrenuo svoju platformu, ali je ona već bila srušena u ponedjeljak, dan nakon što je otvorena, a njen twitter profil je ukinut. Zaslugu za to je preuzela grupa hakera “Anonimusi”.

Stranica je navodno uspostavljena kao alternativna društvena mreža namijenjena pristalicama ISIL-a, grupe koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije i to područje proglasila “islamskim halifatom”.

„Halifat book“, kako nazivaju mrežu, bio je registrovan kod američkog internet operatera GoDaddy na ime Abu Musaba za kojeg se navodi da je iz Egipta, ali sada “živi u Mosulu, u Islamskoj državi”, navodi Independent.

Sigurnost članova

Nije poznato ko je kreirao stranicu i koliko je članova privukla. U poruci koja se pojavljuje na mreži navodi se da je privremeno obustavila operacije kako bi se „zaštitile informacije i detalji njenih članova i njihova sigurnost“, navodi Reuters.

„5elafabook je nezavisna stranica i ne sponzorira je Islamska država. Ponavljamo da je svrha pokretanja stranice da cijelom svijetu bude jasno da mi ne nosimo samo oružje i živimo u pećinama kako se to zamišlja… Napredujemo u našem svijetu i želimo da napredak postane islamski“, dodaje se.

Borci ISIL-a često koriste društvene mreže za koordinaciju i komunikaciju, kao i za objavljivanje uznemirujućih videa ubijanja ljudi, navode agencije.

Izvor: Agencije