ISIL otimao američko i saudijsko oružje poslano u Siriju

Oružje i municija proizvedeno na Zapadu čini preostalih deset posto ISIL-ovog oružja (EPA)

Oružje koje su Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija dostavljali borcima opozicije često je padalo u ruke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je značajno unaprijedilo kvantitet i kvalitet naoružanja te grupe, objavljeno je u novom izvještaju.

Organizacija Conflict Armament Research (CAR) tvrdi da količina oružja “nadmašuje količinu koja bi bila dostupna samo otimanjem oružja tokom borbe”.

Izvještaj nazvan “Oružje Islamske države” zasnovan je na trogodišnjoj istrazi provedenoj u Iraku i Siriji. Analizirano je više od 40.000 komada oružja, municije i materijala korištenih za pravljenje improvizovanih eksplozivnih sredstava, pronađenih na terenu.

Prema istrazi, većina oružja ukradena je od iračke i sirijske vojske, dok su dio oružja prvobitno sirijskoj opoziciji dostavile druge države uključene u sukob, za borbu protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

“U Iraku i Siriji snage ISIL-a koriste velike količine oružja, koje su dostavile države poput Saudijske Arabije i SAD-a, u borbi protiv različitih međunarodnih koalicija koje podržavaju ove dvije države”, navodi CAR.

Sve pregledano oružje koje su dostavile te dvije države proizvedeno je u državama Evropske unije. Dostavljajući ga oružanim grupama u Siriji, SAD i Saudijska Arabija prekršili su ugovore kojim je zabranjen njihov transfer.

Najzastupljenije rusko oružje

“Dokazi koje je prikupio CAR ukazuju na to da je SAD više puta prebacivao oružje i municiju proizvedenu u EU-u snagama opozicije u sukobu u Siriji. Snage ISIL-a rapidno su došle u posjed značajnih količina ove vojne opreme”, navodi se u izvještaju.

Gotovo 90 posto oružja i municije koju je koristio ISIL poteklo je iz Kine, Rusije i istočne Evrope. Rusko oružje bilo je najzastupljenije.

“Ovi zaključci podržavaju rasprostranjene sumnje da je grupa otela većinu oružja koje posjeduje od iračke i sirijske vojske”, navodi se u izvještaju.

Oružje i municija proizvedeno na Zapadu čini preostalih deset posto ISIL-ovog oružja.

Ti podaci “podsjećaju na kontradikciju dostavljanja oružja u oružanim sukobima u kojima djeluju različite, suprotstavljene nedržavne oružane grupe”.

Prošle godine ova organizacija objavila je da grupa ISIL proizvodi oružje u Iraku te da je uspostavila proizvodnju širom samozvanog halifata.

Izvor: Al Jazeera