ISIL ostaje prijetnja i nakon teritorijalnog poraza

ISIL
Dio boraca ISIL-a i dalje drži džepove u zabačenim pustinjskim područjima Sirije, a u dijelu iračkih gradova izvode napade i otmice (Al Jazeera)

Unatoč tomu što su vojne snage u Siriji koje podržava SAD objavile da su u subotu osvojile posljednji teritorij u rukama skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) i time eliminirale njezin samoprozvani “kalifat”, pripadnici skupine i dalje ostaju prijetnja zbog svojih ćelija “spavača” diljem svijeta, prenosi Hina. 

Nakon više od pet godina borbe ta je skupina ostala svedena na selo Baghouz, njezinu posljednju enklavu na Eufratu koja je oslobođena u subotu. 

“Danas objavljujemo uništenje takozvane organizacije Islamske države i njezine kontrole nad posljednjom enklavom u Baghouzu”, proglasio je glavni zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Mazloum Abdi na proslavi pobjede. 

Borci SDF-a tjednima su držali Baghouz u opsadi dok su zrakoplovi bombardirali to selo, a u subotu su održali vojnu paradu u čast svojih 11 tisuća suboraca koji su poginuli u borbi protiv ISIL-a.

Unatoč slavljeničkoj atmosferi, u subotu ujutro se na tom području i dalje čula pucnjava i topnička vatra, prenosi novinar Reutersa, a sam Abdi je upozorio kako se nastavlja borbi protiv skrivenih prijetnja pobunjenika. 

Dio boraca i dalje u pustinji

Dio boraca ISIL-a i dalje drži male džepove u zabačenim pustinjskim područjima središnje Sirije, a kriju se i u nekim iračkim gradovima u kojima izvršavaju napade i otmice. 

Washington vjeruje kako se čelnik skupine Abu Bakr al-Baghdadi nalazi u Iraku.

On se 2014. u srednjovjekovnoj džamiji u Mosulu, jednom od najvećih iračkih gradova, proglasio kalifom. 

Pobunjenici u Afganistanu, Nigeriji i drugim državama i dalje su vjerni ISIL-u, a zapadne obavještajne službe smatraju da njihovi sljedbenici planiraju nove napade. 

Pad Baghouza svejedno predstavlja veliku prekretnicu u borbi protiv te skupine u koju su uključene brojne lokalne i međunarodne snage, neke od njih zakleti neprijatelji. 

Francuska i Velika Britanija, također potpora SDF-a, pozdravile su subotnju pobjedu, no američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo upozorava kako “i dalje ima posla za obaviti”.

Nakon pada Baghouza Sirija ostaje podijeljena između predsjednika Bashara al-Assada, pobunjenika koje podržava Turska i SDF-a predvođenog Kurdima. 

Assad i njegovi iranski saveznici žele vratiti cijelu Siriju pod vlast Damaska, a Turska prijeti da će protjerati SDF kojima dominira kurdski YPG.

Povijest ISIL-a

Ankara YPG smatra  produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja se više desetljeća bori protiv turskih vlasti na jugoistoku zemlje. 

Ostanak američkih snaga na sjeveroistoku Sirije mogao bi spriječiti sukob između Kurda i Turske, no američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine najavio kako će povući vojsku SAD-a iz te bliskoistočne države, u kojoj borba traje više od osam godina. 

Abdi je u svom govoru u subotu pozvao Assada da prizna autonomnu vladu na područjima kojima vlada SDF, a Tursku da napusti dijelove sjeverne Sirije koje je osvojila. 

ISIL je započeo kao ogranak Al- Kaide, a 2014. osvaja velike dijelove Iraka i Sirije i uspostavlja svoj režim terora.

ISIL je irački grad Mosul osvojio 2014. godine, a potom je obrisao granicu između dviju država i pozvao svoje pobornike diljem svijeta da im se pridruže sa svojom valutom, zastavom i putovnicama. 

Djelovanje su financirali proizvodnjom nafte, ucjenama i krađom antikviteta.

ISIL je izvršio genocid nad nekoliko manjina, održavao aukcije porobljenih žena i javna smaknuća koja je širio po društvenim mrežama, a stanovništvo je strogo kažnjavano za sitne prekršaje. 

Time je skupina stvorila niz neprijatelja koji su je 2017. protjerali iz Mosula i sirijskog grada Raqqe, neslužbene prijestolnice, da bi se na kraju svela na selo Baghouz na Eufratu. 

Problem žena pripadnika skupine

Tijekom protekla dva mjeseca blizu 60 tisuća ljudi pobjeglo je s područja pod kontrolom ISIL-a, pogođeno SDF-ovim bombardiranjima i nestašicama hrane. 

Intenzivni zračni napadi u potpunosti su razorili neke okruge, a skupine za ljudska prava tvrde kako je ubijen i velik broj civila koji su činili polovicu onih koji su, prema tvrdnjama SDF-a, izbjegli iz Baghouza.

Među njima su bile i žene iz etničke skupine Jazida, koje su bile seksualne ropkinje pripadnika skupine.

Enklavu su napustile i tisuće pobornika ISIL-a, uključujući mnoge žene iz inozemstva koje su se udale za pripadnike.

SDF ih u izbjegličkim logorima pokušava razdvojiti od žrtava režima skupine. 

Sudbina njihovih žena postala je problem za zapadne države čije su državljanke, no koje ih smatraju sigurnosnom prijetnjom i ne žele ih ponovno primiti.

Izvor: Agencije