ISIL opet prijeti Balkanu

U magazinu je najviše pažnje posvećeno prijetnjama muslimanima (Screenshot)

U posljednjem izdanju magazina Rumiyah za Balkan grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je objavila nove prijetnje stanovnicima balkanskih zemalja. 

U prijetećoj objavi u desetom izdanju magazina Rumiyah navodi se kako “zemlje Balkana nisu zaboravljene”, te da “nije zaboravljeno ubijanja muslimana”.

U magazinu je najviše pažnje posvećeno prijetnjama muslimanima, “murtedima (odmetnicima)” u BiH, Sandžaku i na Kosovu.

“Za murtede Balkana, gdje god da se nalaze i gdje god da žive, za sve murtede Balkana, kažemo onima u Bosni, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, u kojoj god rupi da se krijete i u koje god gnijezdo da ste pobjegli mi ćemo vas pronaći i doći ćemo do vas. Vaša krv je nama draža i slađa od krvi Srba i Hrvata kafira. Ubijanje murteda kod nas je jače i bolje”, navodi se u tekstu prijetnje objavljenom u najnovijem broju magazina Rumiya.

‘Povratak’ u regiju

Pripadnici ISIL-a podsjećaju na oružane napade širom svijeta, naglašavajući da bi to trebalo biti opomena.

U prijetnji zemljama Balkana poručuju da se “vraćaju”, kao i da su do sada bili preokupirani na nekim drugim područjima, uključujući Francusku, Njemačku i Britaniju.

List Blic podsjeća da su i prije dvije godine Srbija i ostale balkanske zemlje često navođeni kao moguća meta ISIL-a.

U julu 2015. godine u video snimku “Mi smo islamski hilafet – kasida” kao početna meta napada označena je Srbija, a za njom slijede i ostale zemlje Balkana.

Izvor: Agencije