ISIL napao naftno postrojenje u Libiji

ISIL je u napadu koristio bombaša samoubicu (EPA)

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sukobili su se sa snagama koje osiguravaju libijski naftni izvozni terminal Es Sider, saopćili su svjedoci.

Borci ISIL-a su također saopćili da su zauzeli obližnji grad Ben Jawad, koji se nalazi između Sirta i Bengazija.

Grupa je u saopćenju objavljenom na internetu navela da su u sukobima koristili bombaša samoubicu sa automobilom, što je izazvalo brojne žrtve.

Niko od libijskih zvaničnika nije bio dostupan za komentiranje navoda o zauzimanju Ben Jawada, prenosi informativna agencija Reuters.

Ali al-Hassi, glasnogovornik snaga koje kontroliraju većinu libijskih naftnih polja, kazao je da je šest njihovih boraca ubijeno u napadima u ponedjeljak, dok je pet boraca ISIL-a ubijeno u obalskom lučkom gradu Sidru, prenosi AP.

Es Sider i obližnja naftna luke Ras Lanuf na mediteranskoj obali su zatvoreni duže od godinu dana zbog borbi između rivalskih frakcija za kontrolu nad sjevernoafričkom zemljom i njenim energetskim resursima.

ISIL kontrolira grad Sirt, a borci grupe su napadali nekoliko naftnih polja na jugu Libije, iako do sada nisu zauzeli nijedno naftno postrojenje, kao što su to učinili u Siriji.

Podijeljena Libija

Libija je podijeljena između rivalskih vlada, jedne stacionirane u Tripoliju, dok je druga na istoku zemlje, čime je stvoren sigurnosni vakuum, što koriste oružane grupe.

Es Sider štite Čuvari benzinskih postrojenja Ibrahima al-Jathrana, oružane grupe koja podržava međunarodno priznatu vladu na istoku, ali je u sukobu sa drugim snagama koje podržavaju vladu.

Ujedinjeni narodi pokušavaju doći do podrške za sporazum dogovoren u Maroku prošli mjesec, kojim bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva Libije.

U zasebnom incidentu, oboren je vojni avion koji je gađao oružane grupe u Bengaziju, gradu na istoku Libije, a pilot je uspio da se katapultira, kazao je viši vojni zapovjednik Fadel al-Hassi.

Vojne snage povezane sa međunarodno priznatom vladom stacioniranom na istoku se mjesecima bore protiv oružanih grupa koje se nalaze u gradu.

Izvor: Agencije