ISIL nakon Mosula: Pobune i rivalstvo

Na taktičkom nivou, ISIL će se razvodniti na pobunjeničke grupe, piše autorica (Screenshot)

„Bitka je sada u završnim fazama“, rekao je irački premijer Haider al-Abadi 14. marta imajući na umu vladinu ofanzivu da se Mosul oslobodi od ISIL-a. “Satjerani su u ćošak, i ako se ne budu htjeli predati, definitivno će stradati.”

Iako bi predstojeće borbe mogle biti neizvjesne i indirektne – i uključivati, kao što hoće, borbe među civilima u uskim uličicama i prolazima u starom gradu – Abadi izgleda uvjeren u pozitivan konačni ishod.

Ali koje su šire posljedice oslobađanja Mosula od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL)?

Ponovo na nivo pobunjenika

Prije svega, na taktičkom nivou, ISIL će se razvodniti na pobunjeničke grupe, zbog čega će civili biti iznimno ranjivi. Povećat će se broj incidenata sa bombašima samoubicama koji će ciljati lake mete, a bit će i više napada na hodočasnike, povorke na sahranama i na infrastrukturu.

Nažalost, liderima ISIL-a će odgovarati ova promjena opreme. Mnogi od njih su prvo iskustvo pobunjenika stekli u Iraku nakon invazije, pod zastavom grupa kao što su Al-Kaida u Iraku i Islamska država u Iraku.

Ljetos, kada je postalo jasno da će ISIL neizbježno izgubiti dominaciju nad ključnim teritorijama u Iraku i Siriji, razorna automobilska bomba u šiitskom distriktu Karada u Bagdadu je ubila više od 200 civila.

Nakon ove eksplozije, najsmrtonosnije u Bagdadu nakon 2003, uslijedio je trostruki samoubilački napad na sveto mjesto šiita u Baladu.

Dvadesetčetvrtog februara, ISIL-ovi borci su istjerani iz Al-Baba, njihovog posljednjeg uporišta u sjevernoj Siriji. Naredni dan su u dva samoubilačka napada izgubljena 53 života.

Radikalizacija i regrutacija

Nakon što je prošli mjesec uspješno okončana operacija istjerivanja ISIL-a iz Sirta u Libiji, vlasti su sigurno spremne na to da će se u Tripoliju i drugim vodećim gradovima infiltrirati ISIL-ovi prikriveni borci.

Dok se kampanja za Mosul intenzivira, vrijedi se prisjetiti da je „udar“ iz 2007. u Iraku uspješno izbacio grupu Al-Kaida u Iraku iz ključnih utočišta u Bagdadu i pokrajini Anbar, pa ipak ova taktička degradacija nikada nije prerasla u strateški poraz.

Tada su, kao i sada, okidači radikalizacije i regrutacije – razlog postojanja – i dalje bili prisutni: brutalizirajuća kombinacija teškog siromaštva i legitimne žalbe sunita protiv iračke države.

Zbog vraćanja na nivo pobune, politički put je važniji nego ikad, dok ISIL još jednom traži načine da se stopi sa „domaćom“ populacijom. „Oslanjamo se na narod da nas udomi“, kao što je Gerry Adams, nacionalista iz Sjeverne Irske jednom prilikom rekao.

Odgovornost iračke vlade da se na sistematski i značajan način obrati ovim sunitskim zajednicama ne može biti veća.

Na meti kritike u Siriji

Drugi utjecaj oslobođenja Mosula osjetit će se u Siriji, gdje je ISIL sve više na meti kritike i kurdskih snaga i snaga koje podržava Turska.

Uprkos brojnim komplikacijama i nadmoći nadležnih „kuhara“, bitka za Raqqu bez sumnje ulazi u novu fazu.

Demokratske snage Sirije koje imaju podršku Kurda ušle su u okolna sela i presjekle dotok zaliha u Deir Az-Zor, s ciljem da izoliraju i opkole „prijestolnicu“ ISIL-a sa svih strana.

Nadalje, jasne su namjere SAD-a da služi kao tampon-zona između različitih pobunjeničkih frakcija, kao i da osigura oružje, te zračnu, artiljerijsku i podršku rendžera.

Konačno, kada bude napadnuta ISIL-ova kvazidržava i njihovi borci se rasprše po regiji, moglo bi doći do intenziviranja konkurencije sa dominantnom Al-Kaidom.

U Siriji je npr. Al-Kaida uveliko prisutna unutar naoružane opozicije, djelujući zvanično pod zastavom grupe Jabhat al-Nusra do jula 2016., a nezvanično kao Jabhat Fateh al-Sham (JFS) od tada.

Vođe Al-Kaide ciljaju na izvornu pobunu na lokalnom nivou, i traže način da se postepeno asimiliraju u sirijsko društvo.

Otvoreni sukobi

Istovremeno je, međutim, JFS na ivici otvorenog sukoba sa drugom islamističkom frakcijom, Ahrarom al-Shamom.

U januaru tekuće godine, JFS se našao na čelu saveza sa manjim selefijskim grupama, poznatom pod imenom Hay'et Tahrir al-Sham, što je ovu grupu učinilo moćnim igračem na sjeverozapadu države.

Ahrar al-Sham, grupa sa umjerenom, nacionalističkom orijentacijom je i sama primila popriličan broj manjih frakcija u svoje redove koji traže zaštitu od JFS-a, i tenzije su sada dostigle tačku usijanja u Idlibu, jedinoj pokrajini koju još drže pobunjenici.

U središtu ovih podjela nalazi se mirovni proces sa režimom, ubrzana kampanja protiv JFS-a koja uključuje dronove i igra okrivljavanja za pad Halepa. Uvođenje u ovu mješavinu elemenata ISIL-a koji se povlače moglo bi se pokazati eksplozivnim.

Afrička dimenzija

Na sjeveru i zapadu Afrike, Al-Kaida je otporna.

Al-Kaida u islamskom Magrebu (AQIM) je preživjela napade alžirskih sigurnosnih snaga, američke dronove, i intervenciju u Maliju pod vodstvom Francuske, da bi posljednjih godina izvela niz napada kao što je napad na odmaralište u Obali Slonovače ili pobuna na sjeveru Malija.

AQIM je čak uspio pridobiti nazad nepredvidivog zapovjednika Mokhtara Belmokhtara, organizatora operacije Ain Amenas.

Od januara do juna 2016., grupe povezane sa Al-Kaidom izvele su više od 100 napada na zapadu Afrike. Početkom ovog mjeseca, četiri saveznika u Sahelu najavila su spajanje u jedan pokret pod vodstvom Iyada Ag Ghalyja.

Hiljade sjevernoafričkih starosjedilaca putovale su u Siriju i Irak da se pridruže ISIL-ovim redovima – mogućnost njihovog povratka duboko je zabrinula sigurnosne agencije, i sasvim sigurno Al-Kaidu.

Izazivanje Al-Kaide

U Alžiru, rodnom kraju AQIM-a, s ISIL-om povezani Jund al-Khalifa možda jeste na koljenima, ali najmanje dvije druge grupe su se zaklele na vjernost takozvanom halifatu. U Tunisu i Libiji, gdje pristalice Al-Kaide imaju čvrsto uporište, borba protiv ISIL-a će i dalje proizvesti žestoko protivljenje i rivalstvo.

ISIL je već pokazao da ne može odoljeti iskušenju da izazove Al-Kaidu u Sahelu, koji ima poroznu granicu i unosne krijumčarske rute. Stoga je u novembru 2016. oformljena grupa Islamska država u široj oblasti Sahare, koju predvodi Adnan Abu Walid al-Sahrawi.

ISIL se i u Jemenu pojavljivao u Al-Kaidinom središtu u pokrajini Hadramout, gdje su izveli napade bombaša samoubica u Mukalli, i odvojeno, u Adenu, prošle godine.

Moguće je da je bitka za Mosul u završnoj fazi, ali sve dok postoji tržište za ekstremističke grupe da ponude zaštitu i finansijsku podršku ugroženim populacijama, rat se nastavlja na različite načine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera