ISIL koristi društvene mreže da vrbuje mlade Nijemce

ISIL vrbuje i djecu od 13 ili 14 godina (Reuters)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristi posrednike na društvenim mrežama i instantne poruke za vrbovanje mladih Nijemaca, a neki od njih imaju samo 13 ili 14 godina, izjavio je čelnik njemačke obavještajne agencije Hans-Geog Maassen.

On je također povukao paralele između te grupe i taktika koje su koristili komunisti i nacionalsocijalisti Adolfa Hitlera da privuku mlade ljude.

“Na društvenim mrežama postoje posrednici koji pristupaju mladim ljudima i pokušavaju ih zainteresovati za tu ideologiju”, rekao je Maassen stranim novinarima u Berlinu.

On je naveo slučajeve šesnaestogodišnjakinje koja je optužena da je izbola nožem policajca na željezničkoj stanici u Hannoveru u februaru prošle godine i dvanaestogodišnjeg dječaka koji je pokušao detonirati dva eksplozivna sredstva u zapadnom gradu Ludwigshafenu u decembru.

Traži se kazna zatvora

Na suđenju tinejdžerki u četvrtak, tužioci su zatražili kaznu od šest godina zatvora za pokušaj ubistva, nanošenje teških tjelesnih povreda i „podršku stranoj terorističkoj organizaciji“. Presuda se očekuje 26. januara.

Tužilaštvo također traži trogodišnju zatvorsku kaznu za dvanaestogodišnjaka optuženog da je znao za napad koji je šesnaestogodišnjakinja planirala, a nije izvijestio policiju.

Gotovo 20 posto od 900 osoba iz Njemačke koje je vrbovala grupa ISIL da se pridruže borbi u Iraku i Siriji su žene, a neke od njih imaju samo 13 ili 14 godina.

Njemačke vlasti nadziru 548 osobe za koje se smatra da predstavljaju rizik za sigurnost, ali njemački zakon ne dopušta njihovo hapšenje, ukoliko nisu počinili zločin, kazao je Maassen.

Izvor: Agencije