ISIL iskorištava previranje u Libiji

U istočnom gradu Benghaziju devet vojnika je poginulo u sukobu sa grupom Majlis al-Shura (Reuters)

Deset osoba je poginulo, a gotovo 40 ranjeno u sukobima u dva grada između pripadnika dvije rivalske libijske vlade i boraca oružane grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL), saopćile su lokalne vlasti, a prenose agencije.

Agencija Reuters navodi kako pristalice ISIL-a i drugih pobunjeničkih grupa koriste previranje u Libiji, u kojoj trenutno postoje dvije vlade i dva parlamenta koji se bore za vlast, četiri godine nakon svrgavanja libijskog vođe Muammara Gaddafija.

U istočnom gradu Benghaziju devet vojnika je poginulo u sukobu sa grupom Majlis al-Shura, a ranjeno je najmanje 30 vojnika, rekao je vojni predstavnik.

Oružane snage odane međunarodno priznatoj vladi na istoku zemlje bore se u Benghaziju od prošle godine protiv pobunjeničkih grupa, navodi britanska agencija.

ISIL-ov recept

Koristeći sigurnosni vakuum, kao što je to uradio ISIL u Siriji i Iraku, oružane pobunjene grupe zauzele su Sirte, rodni grad Gaddafija istočno od Tripolija, ranije ove godine, podsjetio je Reuters.

Libijska zvanična vlada nalazi se na istoku zajedno sa izabranim parlamentom još otkad je u augustu prošle godine rivalska frakcija zauzela Tripoli i ponovo ustanovila prethodnu skupštinu.

Grupa ISIL, s druge strane, pojačava prisustvo u Derni, istočnom gradu poznatom kao utočište pobunjenika, te najvećem istočnom gradu Benghaziju.

Izvor: Agencije