ISIL gubi moć, Al-Kaida nastoji ponovo preuzeti prevlast

Al-Kaida je pod vodstvom Osame bin Ladena izvela napade na New York i Pentagon 11. septembra 2001. godine (Arhiva)

Kako oružana grupa Islamska država Irak i Levant gubi moć i značaj, Al-Kaida pokušava ponovo preuzeti prevlast na terenu kao najznačajnija snaga na toj sceni, kazao je visoki dužnosnik NATO-a na konferenciji o sigurnosti održanoj u Izraelu.

“Slabljenje ISIL-a dalo je priliku Al-Kaidi da obnovi nekadašnji status. I dok je ISIL u posljednje četiri godine zaokupljao pažnju svijeta, Al-Kaida je u tišini jačala i širila globalnu umreženost i borbene kapacitete”, kazao je Arndt von Loringhoven, pomoćnik glavnog sekretara za sigurnost i obavještajne zadaće, navodeći pojačane aktivnosti grupe u Kašmiru, Afganistanu, Siriji, Jemenu, Somaliji i sjevernoj Africi.

Broj boraca ISIL-a se prepolovio

“Kao i u slučaju ISIL-a, strateški cilj Al-Kaide je preuzeti vodstvo nad militantima i ekstremistima, koje smatraju istomišljenicima”, dodao je i ocijenio da  suparništvo između te dvije oružane grupe predstavlja pojačanu prijetnju Zapadu.

Prema procjeni NATO-a, broj boraca ISIL-a se nakon gubitka teritorija u Iraku i Siriji gotovo prepolovio, sa 39.000 na 18.000 do 20.000 boraca.

ISIL se vojno uzdigao nakon što je SAD 2011. godine likvidirao vođu Al_kaide Osamu bin Ladena u Pakistanu.

Al-Kaida je pod vodstvom Bin Ladena izvela napade na New York i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Izvor: Agencije