Ishod izraelskih izbora plaši Palestince

Nepotpuni nezvanični rezultati nagovijestili su da će Benjamin Netanyahu peti put biti premijer uz očekivanu podršku nacionalističkih i ultraortodoksnih vjerskih partija (EPA)

Ahmad Majdalani, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je u srijedu da ishod parlamentarnih izbora u Izraelu podstiče strahovanje Palestinaca od izraelske aneksije dijelova Zapadne obale.

Još nepotpuni nezvanični rezultati nagovijestili su da će Benjamin Netanyahu peti put biti premijer, uz očekivanu podršku nacionalističkih i ultraortodoksnih vjerskih partija, prenosi Beta.

Netanyahu je uoči izbora, očito u nastojanju da privuče desničarsku bazu, najavio aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u kojima živi gotovo 400.000 jevrejskih naseljenika.

Blokirati planove o aneksiji

Taj potez bi mogao pokopati posljednje nade za stvaranje nezavisne Palestine.

Majdalani je najavio daće Palestinci tražiti pomoć međunarodne zajednice da blokira planove o aneksiji.

On je rekao da ishod izbora znači podsticaj za ekstremne desničare u izraelskoj politici.

Abbas je izjavio da prati sva svjetska dešavanja, a posebno ona u palestinskom susjedstvu, misleći na izraelske nacionalne izbore održane u utorak.

“Pratimo sve što se dešava u svijetu i konkretno kod naših susjeda. Samo se nadamo da će oni slijediti pravi put ka ostvarenju mira”, izjavio je on, komentirajući izraelske izbore, prenosi Fena.

“Oni [Izrael] bi trebali uvidjeti da je to u našem interesu, kao i njihovom i kompletnog svijeta. Iz tog razloga, oni bi trebali doći za pregovarački stol. Naša ruka je ispružena za pregovore, ali nećemo odustati od naših prava”, izjavio je Abbas.

‘Žele beskonačnu okupaciju’

Palistenski predsjednik je kazao kako neće prihvatiti američki mirovni plan za Bliski istok “kakav god da je”.

“Mi ga odbacujemo jer zaobilazi naša prava koja se podrazumijevaju našim međunarodnim legitimitetom. Ako pristanu da djeluju u skladu s međunarodnom legitimnošću, naša ruka će biti pružena i postići ćemo mir”, rekao je palestinski čelnik, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat ocijenio je ranije da su Izraelci glasali da se održi status quo.

“Oni žele da njihova okupacija bude beskonačna”, kazao je Erekat.

Izvor: Agencije