Islamske zemlje bojkotiraju francuske proizvode

Zemlje zaljeva čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije (EPA)

Pariz je u subotu osudio riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je doveo u pitanje “mentalno zdravlje” francuskog kolege zbog izjave o karikaturama poslanika Muhameda, a zbog nje islamske države počinju bojkotirati francuske proizvode.

Erdogan je ranije u subotu kritizirao stajalište svog francuskog kolege Emmanuela Macrona prema muslimanima pozivajući ga da provjeri mentalno zdravlje”.

“Riječi predsjednika Erdogana neprihvatljive su. Vrijeđanje i grubosti nisu način. Zahtijevamo da Erdogan promijeni politički smjer jer je njegova politika opasna u svakom smislu. Ne ulazimo u suvišne polemike i ne prihvaćamo uvrede”, komentirala je Jelisejska palata u subotu, navodi AFP, prenosi Hina.

Najavila je da će na konsultacije pozvati francuskog ambasadora u Ankari. 

Žaljenje zbog izjava francuskog predsjednika

U subotu su zaredali pozivi na bojkot francuskih proizvoda u više zemalja Bliskog istoka pošto je Macron u emotivnom govoru ove sedmice obećao da se njegova zemlja “neće odreći” karikatura poslanika Muhameda koje islam zabranjuje.

Francuski predsjednik takvu je izjavu dao u četvrtak u počast profesoru Samuelu Patyju kojem je ekstremist odrubio glavu jer je u sklopu nastave o slobodi govora svojim  učenicima u gimnaziji pokazao karikature poslanika Muhameda.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt osudili su objavu karikatura.

Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja muslimanske zemlje, izrazila je žaljenje “zbog izjava francuskog predsjednika (…) koje bi mogle naštetiti francusko-muslimanskim odnosima”.

Na društvenim mrežama, pozivi na bojkot francuskih proizvoda zaredali su od petka uz hashtag na arapskom.

U Kataru su trgovački lanci Al-Meera i Souq al-Baladi objavili da će “povući” francuske proizvode sa svojih polica do nove naredbe. 

U trgovinama Al-Meera, dopisnik France pressea vidio je da trgovci uklanjaju staklenke pekmeza marke St. Dalfour.

Univerzitet u Kataru objavilo je u petak na Twitteru da odgađa sedmicu francuske kulture zbog “svjesnog napada na islam i njegove simbole”.

U Kuvajtu su na društvenim mrežama osvanule snimke uklanjanja francuskih sireva s polica. 

Šezdesetak mješovitih poduzeća u Kuvajtu najavilo je bojkot francuskih proizvoda.

Oko 430 turističkih agencija u Kuvajtu ukinulo je rezervacije na ltovima za Francusku, objavio je Savez kuvajtskih putničkih agencija.

Agencije navode da zemlje zaljeva, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati čine važno tržište za izvoz francuske poljoprehrambene industrije.

Izvor: Agencije