Isa Mustafa predsjednik Skupštine Kosova

Za predsjednika Skupštine Kosova u četvrtak je izabran kandidat postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, lider DSK-a Isa Mustafa.

Na konstitutivnoj sjednici, nakon niza sporenja i izlaska iz prostorije dijela zastupničkih grupa, za Mustafu je glasalo 65 zastupnika, među kojima i predstavnici liste “Srpska”, dok su zastupnici pokreta Samopredeljenje bili suzdržani.

Ivanović ostaje u pritvoru

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, ostaje u pritvoru, odlučio je Apelacioni sud u Prištini, koji je odbio žalbu njegovog advokata.
U saopštenju SDP-a odluka suda okarakterizirana je kao primjer postojanja dvostrukih aršina na Kosovu.
Ivanović je uhapšen krajem januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo.
Vlada Srbije za njega je dala garancije da će, u slučaju da mu se dozvoli odbrana sa slobode, biti dostupan pravosuđu.

U prvom dijelu sjednice zastupnicima su verificirani mandati i oni su položili zakletvu.

Prekid sjednice

Sjednica je potom bila prekinuta, jer je većina zastupnika napustila prostoriju, budući da je predsjedavajuća Flora Brovina (DPK), mimo odluke starog predsjedništva Skupštine, prvo dala mogućnost Demokratskoj partiji Kosova (DPK) da predloži kandidata za predsjednika Parlamenta, prenosi Tanjug.

Prostoriju su napustili poslanici postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo, Samoopredeljenja i Liste “Srpska”.

Brovina je morala konstatirati da nema kvoruma, jer je ostalo samo 47 zastupnika DPK-a i nekih nesrpskih zajednica, pa je sjednica prekinuta i određena je pauza.

Prethodno su koalicija DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo i još neki zastupnici, po Poslovniku, sa 50 potpisa tražili opoziv predsjedavajuće, koja je, međutim, taj zahtjev odbila.

Mustafa za dijalog s Beogradom

Skupština je nastavila s radom nakon pauze, pa je glasovima 82 zastupnika usvojen zahtjev za opoziv Flore Brovine i sjednicu je, kao najstarija zastupnica, počela voditi Milka Vulić iz Liste “Srpska”.

Lista “Srpska” zatražila je da svog kandidata za potpredsjednika Skupštine predloži na idućoj sjednici.

Novoizabrani predsjednik skupštine Kosova i lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da će raditi na dijalogu s Beogradom i provođenju svih dogovora koji proizilaze iz Briselskog sporazuma.

U obraćanju zastupnicima on je rekao da će biti predsjednik svih zastupnika, da će raditi za potpuno integriranje zajednica i zalagati se za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije